Pandemi-jour dygnet runt för prästen i påsk

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2021-04-01

Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Coronapandemin har fått samtalen till Jourhavande präst att skjuta i höjden.

Under påskhelgen finns nu möjligheten att få prata med någon som lyssnar – dygnet runt.

– Om jag har ångest, till exempel, är det skönt att prata med någon som lyssnar och finns där, som inte för journal. Vi är inte behandlande, utan vår uppgift är att lyssna och att ta den som ringer på största allvar, säger Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Under pandemiåret i fjol fick Jourhavande präst ta emot 101 767 samtal, en ökning med omkring 30 procent jämfört med 2019. Även kontakterna via chatt ökade kraftigt.

– Det är en stadig ström av samtal och har varit det även innan pandemin. De svåraste frågorna finns ju dygnet runt, men under kvällar och nattetid har man ofta inte någon annan att prata med och då vill vi finnas där hela dygnet, säger Kimmo Kling.

Från och med skärtorsdagen klockan 17.00 och fram till tisdagen efter påskhelgen klockan 06.00 kommer telefonen därmed att vara öppen dygnet runt, via nödnumret 112.

En ventil i tillvaron

Jourhavande präst är ett samarbete med SOS Alarm och ett komplement till det stöd som erbjuds via Svenska kyrkans församlingar och Sjukhuskyrkan.

Inom kyrkan finns en lång erfarenhet av att möta människor i såväl glädje som sorg. För många blir samtalen med prästerna, som har absolut tystnadsplikt, en ventil i tillvaron.

– Det kan handla om sorgen att inte få mötas eller sorgen att inte få ta avsked. Det är olika sorters livskriser där man behöver prata med någon och få ur sig det här.

Sätter fokus på livsfrågor

Inför påsken, som är en av Svenska kyrkans viktigaste högtider, har många församlingar tvingats ställa om till digitala gudstjänster eller små samlingar med maximalt åtta personer.

Att inte kunna träffas som vanligt och leva i ovisshet om vad som händer framöver, kan enligt Kimmo Kling bidra till behovet av att prata om ämnen som sorg, saknad, frustration och ångest.

– Oavsett pandemi eller inte, så är det liknande frågor. Men pandemin accentuerar kanske livsleda och livsfrågor för fler: vad är det att vara människa i den situation vi befinner oss i?

Följ ämnen i artikeln