Regionråd i Skåne avråder från Danmarksbesök

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skånes regionråd Carl Johan Sonesson. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skånes regionråd Carl Johan Sonesson. Arkivbild.

Åk inte till Danmark – så lyder uppmaningen från Skånes regionråd, som nu går ut med en egen avrådan från nöjesresor till andra sidan sundet.

– Jag råder skåningar att inte företa några nöjesresor i Danmark just nu.

Antalet smittade stiger i Danmark, och nya restriktioner rörande sammankomster och landets barer och restauranger har införts. I huvudstadsområdet, liksom i resten av landet, ska nu krogarna stänga senast klockan 22.

Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) gick i fredags ut med ett inlägg på Facebook med flera rekommendationer till skåningarna, bland annat att inte åka till Danmark om det inte är nödvändigt, något som SVT Nyheter Skåne rapporterar om.

– Man ser att smittoläget i Danmark är betydligt högre än i Skåne, säger han till TT och fortsätter:

–  Mette Frederiksen (Danmarks statsminister, reds anm.) har infört restriktioner i Danmark. De stänger pubar klockan 22, och det tycker jag är viktigt att man som skåning känner till.

"Mota Olle i grind"

Samtidigt fortsätter nöjeslivet mer eller mindre, fast med fysiskt avstånd människor emellan, som vanligt på den skånska sidan av bron. Även vad gäller krogliv, restauranger och uteserveringar – samt en del danska besökare. Vilken risk utgör det?

Carl Johan Sonesson understryker att han inte vill se fler stängda gränser, däremot mer information om läget.

– Jag vill apellera till det sunda förnuftet, annars kanske vi får en situation med högre smittoläge i hela Öresundsregionen. Då är det bättre att mota Olle i grind och vara försiktiga allihop.

Högre smittoläge i Storköpenhamn

Totalt har ytterligare 418 personer konstaterats vara smittade av coronavirus i Danmark, enligt Statens Seruminstituts senaste uppdatering från i måndags. Störst andel smittade finns i huvudstadsområdet, där siffran ligger på nära 49 smittade personer per 100 000 invånare sett till de senaste 14 dagarna, vilket är högre än i Skåne.

Siffrorna är dock inte rakt av jämförbara eftersom testningen är mer omfattande i Danmark än i Sverige, men det som framför allt oroar danska myndigheter är den uppåtgående trenden i Danmark.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN