Ringde till SOS Alarm 318 gånger – åtalas

Uppdaterad 2021-01-07 | Publicerad 2021-01-04

En man misstänks ha ringt in falska larmsamtal 112 om händelser i Skåne – 318 gånger.

Vid tillfällena larmades om påstådda brott och olyckor som mannen sade sig ha bevittnat, hört om i förväg eller till och med orsakat själv. Alla larm var falska.

Nu åtalas mannen som misstänks för samtalen. Han åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt olaga hot.

En 37-åring i Skåne åtalas nu misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt olaga hot efter att ha ringt larmnumret 112 sammanlagt 318 gånger under hösten 2020.

Vid 174 av dessa samtal ska mannen ha rapporterat in påstått allvarliga händelser som påkallat polis, räddningstjänst och/eller ambulans.

De påstådda händelserna ska enligt åtalet vid Malmö Tingsrätt gälla bland annat bränder i bilar och hus, bombhot, misstänkta föremål, tillfångatagandes, skottlossning, dödsfall, förestående självmord, narkotikaförsäljning och trafikolyckor. Mannen misstänks också för att ha ringt in och ljugit om att han själv låg bakom en kidnappning och krävde lösensumma. Ingen av larmen som mannen ringde in har visat sig stämma.

Vid 32 av inringningarna ska den nu åtalade mannen enligt åtalet larmat om fara för annans liv vilket lett till utryckningar. I november ringde mannen i om ett bombattentat skulle ske i Rosengård, något som ledde till en stor insats med ett 50-tal poliser samt det nationella bombskyddet. 

Region Skåne och SOS Alarm yrkar också på att mannen ska betala skadestånd för kostnader som mannen misstänks ha orsakat.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln