Stefan Löfven

Stefan Löfven ryter ifrån om mäns våld mot kvinnor

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

August Håkansson

NYHETER

De tre senaste veckorna har fem kvinnor dödats i Sverige.

Morden har väckt starka reaktioner och flera politiker har skrivit om mäns våld mot kvinnor.

– Det här fyller mig med vrede och det går inte att känna annat än djupaste förakt, skriver statsminister Stefan Löfven på sin Facebooksida.

Flera kvinnor har mördats i Sverige på kort tid. I torsdags dödades en kvinna i en gångtunnel vid tågstationen i Linköping. Samma kväll hittades en ung kvinna död i en bostad i Älta, söder om Stockholm. Under lördagen avled en kvinna som hittats skadad utomhus i Alvesta.

Reaktionerna från politiker är starka.

Centerpartiets ledare Annie Lööf skrev på söndagen i sociala medier att hon ville se partiledarsamtal om våld mot kvinnor.

“Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? “, skrev Annie Lööf på Facebook.

”Nu behövs krafttag som stoppar den akuta våldsspiralen och långsiktigt skyddar våldsutsatta kvinnor och barn”, fortsätter hon.

Hon fick snabbt svar av jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), som nu har bjudit alla partiledare till samtal.

– Det är en fråga om liv och död, säger Stenevi till TT.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP)
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP)

Kristersson: Skärp straffen

I en kommentar till nyhetsbyrån skriver Annie Lööf att Centerpartiet bland annat vill ha höjda minimistraff för våld mot kvinnor.

Hon påpekar samtidigt att:

"Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn".

Ulf Kristersson (M) skriver på Facebook säger att de senaste veckornas mord visar på att samhället har misslyckats. Han skriver att partiet vill skärpa straffen för både grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning.

”Att det finns så många män som tar till våld och som dödar – inte bara en annan människa, utan sin flickvän, fru, sambo och mamman till deras egna barn. Det är så fruktansvärt att det knappt går att förstå”, skriver han.

Statsminister Stefan Löfven

Löfven: Behöver prata om vad riktig manlighet är

Även statsminister Stefan Löfven (S) har skrivit ett långt inlägg på sin Facebooksida där han uttrycker sin ilska över de många mord på kvinnor på kort tid.

“Det här fyller mig med vrede och det går inte att känna annat än djupaste förakt för de män som förnedrar, slår och mördar kvinnor.”, skriver han bland annat.

Han skriver att regeringen ska göra allt de kan för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

”De män som utsätter kvinnor för dessa avskyvärda brott ska straffas men mäns våld mot kvinnor ska inte reduceras till enskilda fall. Det är ett samhällsproblem som måste bekämpas med hela samhällets samlade kraft.”

Stefan Löfven skriver också att männen måste förändras och att män måste markera och säga ifrån.

“Vi behöver prata med män om vad riktig manlighet är, att det inte är att slå eller trakassera. Acceptera aldrig att någon man använder våld eller hot om våld för att vinna makt över sina närstående. Vänd aldrig bort blicken. Ursäkta aldrig. Slå larm.”, avslutar han sitt inlägg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

LÄS VIDARE

Person hittad död i Alvesta – man gripen för mord

Uppgifter: Knivhuggna kvinnan i Linköping kände sig hotad

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven