Kamerorna som avslöjar flest fartsyndare i Uppsala

Uppdaterad 2021-03-16 | Publicerad 2021-03-10

Har du passerat fartkameran mellan Örbyhus och Österbybruk nån gång?

Det gjorde minst 423 fartsyndare i fjol, enligt färsk statistik från polisen.

Vid de andra fartkamerorna i länet passerade dock betydligt fler som inte höll farten.

På väg 55 mellan Enköping och Strängnäs finns en av 18 fartkameror i länet.

Över 11 000 hastighetsöverträdelser registrerades vid fartkamerorna i Uppsala län i fjol, visar statistik från polisen som Aftonbladet tagit del av.

De allra flesta registrerades vid länsväg 288 mellan Lejsta, Gimo och Östhammar samt på riksväg 55 mellan Örsundsbro och Kvarnbolund samt mellan Hjulsta och Enköping. På dem platserna fångades ungefär 700 fartsyndare på bild, vilket är 40 procent fler än vid kameran mellan Örbyhus och Österbybruk. I och med att kamerorna inte alltid är påslagna kan det dock röra sig om fler fartsyndare.

Fler kameror på gång

– Vi ser till att kameran är aktiverad i tillräcklig omfattning för att det ska finnas en acceptans för systemet, men syftet med det hela är inte att sätta dit så mycket folk som möjligt. Syftet är att minska antalet omkomna och allvarligt skadade genom att sänka hastigheten. Det finns en gällande hastighetsgräns av en anledning och det är att den som är mest lämplig för att komma fram säkert och tryggt, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK på Trafikverket.

Dessutom bidrar lägre hastigheter till minskade koldioxidutsläpp och buller, kommenterar hon. Men att kamerorna även skulle bidra till att många förare tillfälligt saktar in för att sen dra på igen så fort de passerat en kamera, är inte en bild som hon delar.

– Det brukar pratas om det, men eftersom vi följer upp det här både vid och mellan stationerna så vet vi att det inte finns något sånt mönster generellt. Vi vet alltid när ett enskilt fordon passerar, även om det inte alltid tas foton på bilarna som kör för fort. Det finns ett mätsystem i varje skåp, och det är alltid på.

Mätsystemen visar att omkring 2 procent kör fortare än skyltad hastighet på sträckorna som har fartkameror i Uppsala län, men att medelhastigheten överlag är lägre än gällande hastighetsgränser.

– Så målet med kameror nås. Trafikanterna sänker hastigheten och därmed räddas liv, säger Lundberg.

I nuläget finns det 18 fartkameror runt om i länet, men det kan bli aktuellt med fler under den närmsta tiden.

– Vi planerar att sätta upp flera kameror i hela Sverige, säger Lundberg.

”Om man håller hastigheten så behöver man inte fundera på om kameran är på eller inte”, säger Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket.