Nederländska parlamentet: Folkmord sker i Kina

TT-Reuters

Publicerad 2021-02-25

Nederländernas parlament röstade för en resolution om att ett folkmord pågår mot uigurer i Kina. Landets premiärminister Mark Rutte röstade emot. Arkivbild.

Nederländernas parlament röstade igenom en icke-bindande förklaring där man anser att behandlingen av folkgruppen uigurer i Kina är att betrakta som folkmord.

"Ett folkmord på minoritetsgruppen uigurer pågår i Kina", står det i förklaringen som dock inte direkt pekar ut Kinas regim som skyldig.

Regerande Mark Ruttes liberalkonservativa parti VVD valde att rösta emot resolutionen. Parlamentsförklaringen ställde inga direkta krav på regeringen att agera.

Det är första gången ett europeiskt parlament gör ett liknande utspel om behandlingen av uigurer. Tidigare i veckan har Kanada sagt sig betrakta behandlingen av uigurer som ett folkmord.

USA:s tidigare utrikesminister, republikanen Mike Pompeo, valde att använda ordet folkmord om behandlingen av uigurer, i ett av hans sista utrikespolitiska utspel som minister i förre presidenten Donald Trumps regering.