Tonåring frias för dråp i Huskvarna

Jonas Dagson/TT

Jens Bornemann/TT

Micke Larsson/TT

Publicerad 2021-02-25

Den nu 15-årige pojke vars agerande har prövats vid Jönköpings tingsrätt i en så kallad bevistalan har gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott slår rätten fast. Han frias däremot från anklagelsen om dråp. Arkivbild.

Den nu 15-årige pojke vars agerande har prövats vid Jönköpings tingsrätt i en så kallad bevistalan har gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, slår rätten fast. Men han frias däremot från anklagelsen om dråp.

Pojken var 14-år när brottet begicks och kan därför inte dömas till någon straffrättslig påföljd. Bevistalan innebär att domstolen ändå tar ställning till om den anklagade unga personen har gjort sig skyldig till brott.

En 17-åring hittades med svåra skärskador i stadsparken i Huskvarna en kväll i augusti och avled senare på sjukhus. Den då 14-årige pojken har i förhör medgett att han utdelat knivhugget mot 17-åringen, men hävdar att han handlat i nödvärn.

Enligt förundersökningen har det framkommit att det uppstod handgemäng mellan 17-åringen och en annan person. Den misstänkte pojken uppfattade det som att han själv och andra var utsatta för fara. Han ska då ha valt att använda den kniv han hade med sig.

Domstolen slår däremot fast att pojken ska betala skadestånd till den avlidne pojkens anhöriga på sammanlagt över 300 000 kronor. Ett skadestånd som pojkens föräldrar solidariskt ställs ansvariga för.

Pojken är omhändertagen enligt lagen om vård av unga och placerad på en institution.