Polisen söker ledtrådar i Fyrisån efter mordförsök

Myndighetschef knivhöggs i trapphus

Publicerad 2017-02-09

Myndighetschefen lurades av en rånarliga och utsattes för ett brutalt mordförsök.

Polisen har på onsdagen gjort fynd i Fyrisån i Uppsala som kopplas till utredningen.

– De skickade ner en dykare och sedan en till, säger ett vittne.

I slutet av januari överfölls myndighetschefen i ett trapphus i Uppsala och knivhöggs flera gånger. Åklagarens teori är att offret, som är i 60-årsåldern, blev lurad av en rånarliga som hittat mannen genom dejtningappen Grindr. Ytterligare två män ska ha blivit utsatta för brott genom ett liknande händelseförlopp.

– Det är minst tre olika män som blivit rånade på det här sättet och vi misstänker att det kan finnas fler offer, har åklagare Thomas Bälter Nordenman tidigare sagt till Aftonbladet.

”Intresserade av den här platsen”

Under torsdagen har polisen i Uppsala spärrat av delar av Fyrisån. De har borrat upp ett stort hål i isen och dykare söker i vattnet. Det är en utredningsåtgärd som är kopplad till mordförsöket, bekräftar åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

– Det är uppgifter i utredningen som gör att vi är intresserade av den här platsen, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Vad söker ni efter?

– Det kan jag inte gå in på, säger åklagaren.

Runt platsen vid Fyrisån har en grupp nyfikna samlats.

– De har huggit upp isen för att komma åt vattnet. De skickade ner en dykare och sedan en till. Det ser ut som att de inte hittat något, säger ett vittne.

Efter några timmars sökarbete plockade dykare upp ett föremål ur vattnet. Det lades i ett cylinderrör och fyndet ser att ha ett rött skaft, enligt UNT.

Inget samband med myndighetsjobb

En 18-årig man är häktad misstänkt för mordförsöket på myndighetschefen. Men han är också misstänkt för att ha använt rånmetoden mot fler offer.

– Vi letar dessutom efter medgärningsmän, säger Thomas Bälter Nordenman.

Inledningsvis misstänkte åklagare att överfallet på myndighetschefen kunde ha något att göra med hans arbete. De misstankarna är avskrivna.

– Det finns inget samband alls, säger Thomas Bälter Nordenman.

Följ ämnen i artikeln