Miljöpartiet KU-anmäler Kristersson för fossiluttalande

”Förväntar sig att en statsminister talar sanning”

Publicerad 2022-10-20

Miljöpartiet KU-anmäler Ulf Kristersson.

Anledningen är hans påstående i sin regeringsförklaring där han sa att Sverige blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer.

– Jag tror svenska folket förväntar sig en statsminister som talar sanning, säger Märta Stenevi, ett av partiets språkrör.

I måndags röstades Ulf Kristersson fram till statsminister av riksdagen. Dagen efter stod han i kammarens talarstol och upp sin regeringsförklaring.

När han tog upp inriktningen för den svenska energi- och klimatpolitiken de kommande fyra åren gjorde han en tillbakablick till 70- och 80-talen.

”Sverige mötte oljekrisen på 70-talet med en helt ny energipolitik, bröt kopplingen mellan tillväxt och ökande utsläpp och blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer.”

Ulf Kristersson presenterade sina ministrar under tisdagen.

Lämnades in under torsdagen

Uttalandet har redan ifrågasatts och fått hård kritik av både miljöorganisationer och expertis. Även från oppositionen kommer kritik. Nu anmäler Miljöpartiet statsministern till Konstitutionsutskottet för granskning.

– Det här är ett av de viktigaste tal som en statsminister håller. Då ska det följa de krav på korrekthet som regeringsformen ställer, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

Något hennes parti menar att det knappast gör. I sin KU-anmälan hänvisar partiet till siffror som visar att utsläpp av växthusgaser årligen uppgick till omkring 57 miljoner ton under 80-talet. Även om utsläppen minskade mellan 1970 och 1984 och gick tillbaka till nivån under åren 1963 och 1964 kan det knappast anses fossilfritt, menar de.

De årliga utsläppen i dag är på 48 miljoner ton, skriver DN med hänvisning till Naturvårdsverkets senaste sammanställning.

Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, har kallat Kristerssons påstående för en ”skrämmande ovarsamhet med fakta” i en intervju med DN.

– Det skapar en bild av att det inte behövs några större förändringar. Om politiken ska lösa de här stora kriserna han talade om, och han samtidigt säger att vi nästan gjort oss av med fossila bränslen, då finns det inget behov av särskilt mycket miljöpolitik.

Märta Stenevi (MP)

”Inget som råkat bli fel”

Märta Stenevi menar att uttalandet är särskilt allvarligt eftersom det gjordes i regeringsförklaringen.

– Det är ett noggrant förberett tal, inte en intervju i förbifarten där statsministern råkat slarva eller säga fel. Att man vid ett sånt här tillfälle sprider felaktiga uppgifter om Sveriges klimatpolitik är väldigt allvarligt.

Hon anklagar Kristersson för att använda uttalandet för att rättfärdiga en politik som enligt henne leder till kraftigt ökade utsläpp.

– I en tid av fake news, trumpifiering och alternativa fakta så är det ännu viktigare att en statsminister är varsam med uttryck och håller sig till sanningen och inte svepande påståenden.

Miljöpartiets KU-anmälan lämnades in under eftermiddagen. Ulf Kristerssons presskontakt, Helena Walentowicz, svarar Aftonbladet i ett sms under torsdagskvällen.

– Jag kan konstatera att frågan nu anmälts till konstitutionsutskottet. Jag vill inte föregå utskottets granskning eller i övrigt kommentera frågan vidare. Det är en viktig del av demokratin att våra makthavare granskas. Vi välkomnar att påståendet prövas.