S-strategin: Ministerutspel och utredning om SD:s ”Rysslandskopplingar”

Uppdaterad 2022-09-05 | Publicerad 2022-08-31

SUNDSVALL/STOCKHOLM. Socialdemokratiska ministrar pekar gång på gång ut Sverigedemokraterna som en säkerhetsrisk.

Uttalandena beskrivs av S-källor som del av partiets valspurtsstrategi – och de baseras på en intern utredning som partiet gjort om SD:s ryska kopplingar.

– Jag tycker det är viktigt att svenska folket känner till det när de går till val. Det är en väldigt speciell situation just nu. Ett känsligt läge i vår Nato-process och med ett fullständigt invasionskrig i Ukraina, säger Magdalena Andersson.

Utredningen är framställd på Socialdemokraternas partihögkvarter och pekar ut Sverigedemokraterna som ett ”säkerhets- och utrikespolitiskt hot” med ”Rysslandskopplingar”.

Som belägg för påståendena lägger de socialdemokratiska partistrategerna fram olika uttalanden och avslöjanden om SD-politiker under de senaste åren.

Under den gångna veckan har flera socialdemokratiska ministrar gått ut hårt mot SD, bland annat Ann Linde, Anders Ygeman och Magdalena Andersson.

Källor inom Socialdemokraterna uppger att uttalandena är del av en S-strategi inför valets slutspurt.

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge med krig i närområdet, det är oerhört viktigt konsumentupplysning att Åkesson en vecka innan den brutala invasionen inte kunde välja mellan Biden och Putin. Det måste varje väljare som överväger att rösta på SD veta, säger en S-källa.

Magdalena Andersson i Sundsvall.

”SD kan bli utnyttjade för ryska intressen”

I rapporten har S listat flera förhållanden som berör SD och Ryssland:

Att SD-ledaren Jimmie Åkesson vägrade välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden i SVT:s ”Agenda” i februari i år, samt att han i slutdebatten inför valet 2018 vägrade välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Vladimir Putin.

Att riksdagsledamoten Roger Richtoff, som fram till mars 2022 var partiets försvarspolitiske talesperson, spred pro-rysk desinformation om Rysslands krig i Ukraina.

Att den tidigare sverigedemokratiske tjänstemannen Egor Putilov 2018 portades från riksdagen då han ansågs vara en säkerhetsrisk.

I utredningen skriver man att ”med tanke på Sverigedemokraternas väl dokumenterade Rysslandskopplingar finns det därför en stor risk att de kan komma att bli utnyttjade för ryska intressen, vilket vore en farlig väg för Sverige”.

”Bara ren fakta”

Man skriver också att ”det går inte att utesluta risken för att Sverigedemokratiska tjänstemän på Regeringskansliet skulle läcka säkerhetsklassad information om landets säkerhet till ryska staten.”

Magdalena Andersson tog upp risker med att SD får tillgång till känsliga positioner när hon talade i Sundsvall på onsdagseftermiddagen. Något hon har upprepat på flera tidigare torgmöten under valrörelsen. Bland annat varnade hon för att SD kan komma att få tjänstemän i regeringskansliet om det blir maktskifte efter höstens val.

Anser du att det finns säkerhetsrisker om SD får makten?

– Jag tycker det är viktigt att svenska folket känner till det när de går till val. Det är en väldigt speciell situation just nu. Ett känsligt läge i vår Nato-process och med ett fullständigt invasionskrig i Ukraina, säger Magdalena Andersson

Är det inte ett sätt att svartmåla en politisk motståndare?

– Det är bara ren fakta. Jag har svårt att förstå frågan. Jag menar, alla såg i tv, han satt ju där och kunde inte välja mellan president Putin och president Biden. Just nu har vi tydliga säkerhetsförsäkringar från president Biden. 

Åkesson: De är vandrande hot mot Sverige

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk till Socialdemokraternas utredning, och S-ministrarnas kommentarer om SD.

I en kommentar till Aftonbladet uppger Åkesson:

”Socialdemokraterna kastar sten i glashus. De har avslöjats med otaliga islamister i det egna partiet, även på ministernivå i s-ledd regering. Anders Ygeman har gett obehöriga säkerhetsklassad information om svenska medborgare. Flera ministrar leker hellre fjortisbetonade twitter-troll än tar ansvar för landet. Det sker numera dagliga sammandrabbningar med skjutvapen i särskilt socialdemokratiskt utsatta områden. Listan kan göras lång.

Socialdemokrater ska inte ta ordet säkerhetshot i sin mun, de är uppenbarligen vandrande hot mot Sverige, hela bunten. Det är inte en fråga om tyckande, facit över deras förödande politik finns att beskåda utanför fönstret, eller i vilken nyhetstidning som helst.”