Ovädret fortsätter i natt – "Ta det försiktigt"

TT

Publicerad 2023-01-04

Beredskapen var stor när ett rejält snöoväder drog in över landet på onsdagen – men hittills har ovädret inte ställt till med några förödande skador.

På torsdagsmorgonen väntas ovädret avta, enligt SMHI.

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall i norra Götaland. Gula varningar gäller även för norra Bohuslän och södra Svealand. Däremot har man hävt varningar för delar av Västra Götalands län och inre Småland.

Varningarna ligger kvar till torsdagsmorgonen, förutom för norra Bohuslän. Därefter avtar snöovädret.

– Det drar sakteligen bort under torsdagen. På kvällen är det nog helt över, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, på onsdagskvällen.

Stora snömängder väntades för onsdagen och torsdagen – med stor lokal variation.

– Det kan röra sig om kanske 10–15, lokalt 20, kanske 30 centimeter snö, sade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, tidigare under onsdagen.

Ta det försiktigt

En rad trafikolyckor har inträffat på grund av vintervädret – men inte så många som väntat. Enligt Fredrik Björnberg, vakthavande räddningschef i Jönköping, har det främst handlat om lastbilar som glidit av vägen. Därtill har stillastående trafik förekommit, bland annat när lastbilar haft bekymmer att ta sig upp i backar.

– Det är ändå viktigt att man fortsätter vara observant på vädret. Det kan fortsätta under kvällen och natten. Ta god tid på dig om du ska ut i trafiken, säger Björnberg.

Också från elbolagens sida har man förberett sig inför att ovädret kan ställa till med problem. Bandvagnar, helikoptrar och andra typer av fordon är redo att rycka ut i terrängen vid behov, uppgav Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall, tidigare under onsdagen.

Men fram till onsdagskvällen har inga större avbrott uppstått.

– Det har varit lugnt. I det område som varit utpekat har vi tre mindre avbrott, drygt hundra hushåll. Det är inga ovanligheter egentligen, utan mer som ett normalt snöväder, säger Netterlind.

Inställda tåg

På grund av vädervarningarna har Trafikverket ställt in tåg på flera håll i ovädersområdet.

Två banor stängdes för trafik under natten till onsdag och är stängda till torsdag morgon. Ett antal banor stängdes även vid lunchtid under onsdagen.

– Det handlar om banor som vi vet är känsliga för kombinationen snö och blåst, som stängs i förebyggande syfte för att inte riskera att något tåg blir stående ute, sade Katarina Wolffram på Trafikverkets presstjänst.

Även under trettonhelgen väntar en hel del nederbörd. Ett nytt nederbördsområde kommer in västerifrån under fredagen och ytterligare ett väntas lördag kväll eller natten mot söndag.

Följ ämnen i artikeln