Josef, 33, bevakar skogsbranden från balkongen i Spanien

Publicerad 2022-07-16

Skogsbränderna i Spanien sprider sig allt mer.

Svensken Josef Nitzler ser branden från sin balkong i Mijas men har ännu inte evakuerats.

– Det såg bättre ut en stund. Men nu ser det förjävligt ut, säger han.

Flera skogsbränder härjar just nu i Spanien. Under lördagen stod räddningstjänsterna inför 35 bränder. Två stabiliserade, 14 kontrollerade och 19 aktiva – som är fem fler än i fredags.

En oroväckande brand startade i kommunen Mijas på spanska solkusten vid lunchtid i fredags, skriver El País.

Svensken Josef Nitzler, 33, bor sedan två år tillbaka permanent i Mijas Golf, tillsammans med sin flickvän och hund. Bara några kilometer bort från deras hem, kunde de se när branden startade på andra sidan berget.

– Vi gick ut kring klockan 12–13. Då såg vi vårt berg, det var rök som var vitsvart och man såg rött. Det såg riktigt illa ut.

Flera tusen har tvingats fly sina hem

Hittills har mer än 3 000 personer fått evakuera sina hem i Malaga, där Mijas ligger.

– Det är synd om dem som bor på andra sidan berget. Husen brinner upp och de måste släppa ut alla djur. För dem är det hemskt.

Josef och hans flickvän har kunnat följa det pågående räddningsarbetet.

– De kör med helikoptrar och flygplan. Vi såg kanske 7–8 stycken som slänger vatten och rött pulver, för att dämpa elden.

Tidigare på lördagsmorgonen verkade branden ha dämpat sig, men nu ska den ha tagit fart igen och börjat sprida sig.

– De lyckades få det bättre en stund men nu ser det förjävligt ut. Det är fler och större rökmoln igen.

Allt vanligare med skogsbränder

Sommarens värmebölja gör att bränderna blir allt fler i landet, vilket Josef har märkt av sedan han flyttade till Spanien för cirka fyra år sedan.

– När vi flyttade hit så var det någon mindre brand men nu har det varit flera stycken i närheten. Jag tror det har blivit värre.

Josef har bevittnat flera bränder från sitt hem.

Det är alltså inte första gången Josef upplever dessa bränder och den förra branden, för ett par veckor sedan, var betydligt närmre. Då blev det så varmt att de behövde stänga alla fönster.

– Vi såg elden borta vid kullen utanför vårt hus. Då var det märkligt att gå och lägga sig, för då kände vi hettan och röklukten.

För tillfället är det inte tal om evakuering i Josefs område. Från deras balkong ser de ifall branden skulle närma sig, vilket lindrar oron.

– Branden spiller över lite på vår sida. Den kan såklart sprida sig om vinden vänder. Men jag tror inte det ska vara någon fara för oss, men man vet aldrig.

En helikopter arbetar med vattenbombning över Mijas.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln