Långhelg på ingång – de blir vädervinnare

Publicerad 2022-05-25

Moln, regn och en hel regn blåst.

Det ser mörkt ut inför Kristi himmelfärdshelgen.

Men bor du på Västkusten är hoppet om en solig ledighet inte ute.

Den första sommarmånaden närmar sig. Men solen och värmen lyser med sin frånvaro.

Ett lågtryck väntas ge mycket moln, en hel del regn och blåst i hela landet under långhelgen.

– I Götaland väntas mestadels skurar medan det i Svealand och Norrland kan vara ett par dagar med ihållande regn. Fredag slår det om till nordliga vindar och då börjar kylig luft nå ner över Norrland och Svealand medan det dröjer till lördagen innan temperaturerna sjunker i Götaland, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Fredag och lördag ser ut att bli de kyligaste dagarna, med 5–12 plusgrader i Norrland och Svealand. i Götaland väntas mellan 8–15 grader.

Här blir det blötast

Det kan bli riktigt blåsigt i stora delar av Götaland under torsdagen och fredagen. Senare i helgen rör sig de hårda vindarna längre norrut.

Blötast ser det ut att bli i norra Svealand.

– I med den nordliga luftströmmen som håller i sig under en stor del av helgen väntas solchanserna vara störst längs med Västkusten, men även allra längst i norr kan det blir en hel del sol.

Svajigt grillväder

Den som förberett för grillpremiär i helgen kan behöva tänka om. Bäst är grillvädret när det är svaga vind, ljumma temperaturer och en del sol – tvärtemot vad prognosen visar.

Torsdag eftermiddag och kväll blir det fortsatt småblåsigt i Götaland även om det spricker upp.

– Annars är det mycket regn och skurar i helgen så man kan behöva ett paraply om man inte ska bli blöt när man grillar, säger Mikael Luhr.

Ingen sommarvärme i sikte

Nästa vecka kan det bli enstaka dagar med 15–20 plusgrader. Men högsommarvärmen får vi vänta på ett tag till.

Om man är sugen på ett dopp i helgen, vilka badtemperaturer kan man vänta sig?

– Havstemperaturerna har ännu inte blivit speciellt höga. Längs med delar av Västkusten har det blivit uppemot 13-14 grader som mest och längs Östersjökusten är som mest 10-11 grader, det kan dock finns mindre sjöar som har hunnit värmas upp mer, säger Mikael Luhr och fortsätter:

– Vatten kräver mycket energi för att värmas upp och därför dröjer det ofta en bit in på sommaren innan det blir närmare 15-20 grader