Länens larm: Stor förvirring kring restriktionerna

Folkhälsomyndigheten lättar upp – trots ökande smitta

Uppdaterad 2021-09-28 | Publicerad 2021-09-15

Vad är det egentligen som gäller efter den 29 september?

Svaret är förvirrande enligt flera länsstyrelser som nu kräver tydlighet.

”Fokusera kommunikationen på vilka restriktioner som är kvar i stället för vilka som tas bort” skriver Region Jämtland.

Den 29 september kommer de tidigare regler och restriktionerna som gällt på grund av coronapandemin att lättas.

Bland annat tas begränsningen för allmänna och privata sammankomster bort, kravet om sittande servering på restauranger samt rådet om hemarbete.

Men samtidigt som alltfler börjar ana en mer normal tillvaro i horisonten så ser flera regioner en ökad smittspridning, framförallt bland unga och ovaccinerade.

Smittan ökar på flera håll

Däribland i region Kronoberg där man efter att inte ha haft några inlagda på sjukhus under sensommaren har sett en viss ökning under senaste veckorna.

Vidare konstaterar länsstyrelsen i sin veckorapport att ”den lilla försiktighet som funnits hos allmänheten försvunnit helt” efter pressträffen den 7 september.

”För de flesta tog pandemin slut vecka
36. Stora sällskap handlar tillsammans och inga avstånd till andra personer respekteras” skriver länsstyrelsen som vidare uppger att det råder ”förvirring” kring vad som lyfts, och framförallt vad som kvarstår efter 29 september.

”Handel samt platser för kultur- och fritidsverksamhet nämndes inte vid pressträffen och verksamhetsutövare vill också veta vad som gäller i steg 4”.

I länsstyrelserapporterna skriver flera regioner att det saknas information om hur det ska vara när många av coronarestriktionerna försvinner den 29 september: ”Näringslivsaktörer inte kan planera sin verksamhet.”

”Känner oss bortglömda”

En som påverkas av otydligheterna är Maria Wiberg på Stockholmsmarknader som är Sveriges största loppisarrangör.

– Varken Folkhälsomyndigheten, länsstyrelsen eller polisen vet vad som kommer att gälla för våra branscher efter 29 september. Vi går nu på halv kapacitet och situationen är akut för vår bransch.

Vidare hänvisar hon till mejlkonversationer med både länsstyrelsen i Stockholm, samt Folkhälsomyndigheten där frågan om vad som gäller förblir obesvarad.

Vidare säger hon att fotboll, teater- och konsertarrangörer har fått klara besked men att hennes bransch hamnar i kläm på grund av att verksamheterna faller under olika regelverk.

– Det känns som att vi blivit bortglömda. Att man helt enkelt missat att denna branschen finns och är högst levande.

 Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

”Ytterst sparsam information”

Otydligheterna bekräftas ytterligare i länsstyrelserapporterna där Region Kronoberg skriver att det påverkar myndighetens tillsynsverksamhet, samt möjligheten att besvara verksamhetsutövarnas frågor.

Vidare skriver man att den information som finns tillgänglig har varit ”ytterst sparsam” och att man därför har svårt att svara på de frågor som man får.

”Avsaknaden av tydlighet gör att näringslivsaktörer inte kan planera sin verksamhet efter steg 4, och redan nu verkar allmänheten tro att det inte finns några restriktioner kvar.”

Kräver svar

Även Region Jönköping, Jämtland, Västernorrland, Norrbotten, Värmland, Östergötland, Västra Götaland och Gotland ser liknande tendenser, och kräver nu en nationellt tydlig kommunikation kring
vilka råd och restriktioner som fortfarande gäller efter 29 september.

”Fokusera kommunikationen på vilka restriktioner som är kvar istället för
vilka som tas bort” skriver exempelvis länsstyrelsen i Jämtland.

FHM: Återkommer inom kort

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten som i mejl hänvisar till informationen på hemsidan.

Vidare skriver de att det pågår ett arbete med information om bland annat allmänna råd, där myndigheten återkommer inom kort.

– Vaccinerade kommer inom kort att i princip kunna leva som vanligt efter 29 september men förhålla sig till att det pågår en pandemi. Att inte vaccinera sig innebär däremot att man inte kan återgå till en vardag så som vi kände den innan 2020, förklarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff under onsdagen och fortsatte:

– Vi kommer inom kort att återkomma med särskilda råd och rekommendationer för ovaccinerade.