Australien sätter klimatmål till 2050

TT-AFP

Publicerad 2021-10-26

Sent omsider ger Australiens premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp. Arkivbild.

Sent omsider ger Australiens premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp, men vill inför det kommande FN-klimatmötet i Glasgow inte ge vika för de mer ambitiösa planerna.

– Australier vill ha en plan för nettonollutsläpp till år 2050 som innebär rätt åtgärder mot klimatförändringar i en föränderlig värld, säger Morrison.

Han vill dock inte skärpa målen för minskning av utsläppen till 2030, något som ses som avgörande för att på ett meningsfullt sätt ta itu med klimatförändringarna. Han säger vidare att han vill arbeta för att gruvverksamheten ska kunna fortsätta i landet.

Kolexportör

”Vi vill att våra tunga industrier, som gruvdrift, ska förbli öppna, förbli konkurrenskraftiga och anpassa sig så att de förblir livskraftiga så länge som den globala efterfrågan tillåter”, skriver han i en debattartikel.

Australien har tidigare gått med på att minska utsläppen av växthusgaser med 26–28 procent jämfört med 2005 års nivåer, ett mål som Morrison har hävdat att landet kommer att ”nå och slå”.

Australien ses ofta som ett land som ligger något efter vad gäller klimatarbete och är en av världens största exportörer av kol och naturgas. Länge har man vägrat sätta upp mål för koldioxidneutralitet, alltså att landet netto inte ska släppa ut några växthusgaser.

Interna strider

Åtagandet om koldioxidneutralitet till 2050 kommer inför Morrisons resa till Glasgow och FN:s klimattoppmöte COP26.

Canberra har fått kritik för att ha misslyckats med att agera tidigare, bland annat från de allierade USA och Storbritannien, men också från Stillahavsögrannar som är väldigt sårbara för effekterna av klimatförändringar.

Morrison, som leder det Liberala partiet, avslöjar inte detaljer om planen eller vilka eftergifter som har gjorts mot koalitionspartnern Nationella partiet – länge dominerat av klimatskeptiker och kolintressen – efter veckor av interna förhandlingar.