BB-fackets varning: ”Vi är i ett nödläge”

Publicerad 2021-11-08

Stängningen av BB Lycksele gör att gravida kvinnor tvingas resa över 40 mil för att föda.

Barnmorskeförbundet i Västerbotten varnar nu att situationen är katastrofal.

– Om ett barn dör är det både oåterkalleligt och oförlåtligt, säger ordförande Erika Häggblad.

I 19 av landets 21 regioner är det just nu brist på barnmorskor, enligt Socialstyrelsen.

Frågan om förlossningsvården har de senaste dagarna seglat upp på agendan efter att kraftig kritik riktats mot arbetsmiljön i Region Stockholm, och med massuppsägningar som följd.

Men det är inte bara i Stockholm som förlossningsvården går på knäna.

I början av veckan kom beskedet att BB i Lycksele tvingas stänga över jul och nyår då man inte lyckats att bemanna förlossningen.

”I ett nödläge”

Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten, beskriver situationen i länet som ”katastrofal”.

– Och då uttrycker jag mig milt.

Situationen är dock långt ifrån ny, menar hon, men att det nu är ett nödläge.

– Vi blir bara färre och färre barnmorskor då många slutar eller väljer att inte utbilda sig. Detta har pågått i 10 år och vi från facket har påtalat det minst lika länge. Därför känns det frustrerande när vi nu rent fysiskt inte kan bemanna alla tre enheter och tvingas stänga. Först då vaknar politikerna och tänker ”Oj!”.

Den tillfälliga lösningen att låta kollegor från Umeå och Skellefteå täcka upp bemanningen i Lycksele menar hon är långt ifrån hållbar.

– Vi har gjort det under en längre period nu men det börjar bli både tröttsamt och utmattande. Dessutom är det ingen som täcker upp för mig i Skellefteå när jag är i Lycksele, utan det blir upp till mina kollegor att lösa.

– Så i stället för att ha två fungerande kliniker så har vi nu tre som fungerar sådär.

”Ingen quickfix”

Många av barnmorskorna har därför fått nog.

– Vi känner att det får räcka nu. Jag hoppas att politikerna genom den allmänna debatten som nu pågår ska börja ta detta på allvar och sluta prata floskler. För detta är ingen quickfix som många politiker verkar tro.

Brita Winsa är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. Hon bekräftar att situationen har varit ansträngd en längre tid.

– Det är ett välkänt problem att vi har en del rekryteringsproblem här i norr som dels beror på vårt läge och att det är mer glesbygdstrakter. Detta märks även i rekryteringen av allmän- och medicinläkare. Men gällande just BB i Lycksele har det även funnits en del arbetsmiljöproblem som inte har varit optimala och då enheten är så pass liten så blir den mer sårbar om någon slutar.

På frågan hur framtiden för BB Lycksele ser ut är svaret att kliniken kommer att finnas kvar.

– Den utgör en jätteviktig funktion och det finns inga planer på att stänga, tvärtom. Vår absoluta ambition och det vi jobbar hårt för är att alla tre enheter ska vara öppna året om.

”Ska göra allt vi kan”

Flera barnmorskor är dock oroliga för att de tillfälliga nedstängningar kan sättas i system även framöver. Kan det bli så?

– Nej, det är absolut inget vi vill. Det är snarare ett väldigt krångligt sätt att arbeta på så det är inte alls vår ambition. Vi strävar nu efter att arbeta med arbetsmiljön i kombination med rekryteringsinsatser och komplettera med hyrbarnmorskor.

De mödrar som skulle ha fött i Lycksele får nu åka till Umeå eller Skellefteå. Har de verkligen kapacitet att ta emot alla?

– Ja, det skulle jag säga så det behöver man inte oroa sig för. Visst, det är inte gott om barnmorskor men detta ska vi klara av.

Vad vill du som ytterst ansvarig säga till de som ska föda kring jul/nyår och är oroliga?

– Att vi ska göra allt vi kan för att de ska känna sig trygga och för att det ska bli en så bra förlossningsupplevelse som möjligt.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.