”En morgon säger vi bara att Finland gått med i Nato”

Uppdaterad 2022-03-05 | Publicerad 2022-03-02

IMATRA. För första gången vill en majoritet av finländarna gå med i Nato.

Här vid finsk-ryska gränsen blir hotet från öster påtagligt.

– Imatra är det första målet om Ryssland anfaller. Vi skulle hamna under vatten om de spränger dammen här intill, säger Suvi Eskelinen, 28.

Följ ämnen
Nato

I måndags presenterades sensationella siffror: 53 procent av finländarna tycker att landet ska gå med i militäralliansen Nato efter den ryska invasionen i Ukraina. Mest positiva är männen. För fem år sedan var bara 19 procent för ett medlemskap.

Imatras centrum.

Invånarna i staden Imatra lever bara fem kilometer från Ryssland. På andra sidan gränsen ligger Karelen, som Finland förlorade till Sovjetunionen under andra världskriget.

Ex-militären Mikko, 61, vill att Finland ska gå med i Nato.

Här träffar vi ex-militären Mikko, 61:

– Vi ska absolut gå med i Nato, tillsammans med Sverige. Ni har rustat ner, men er militärmateriel håller hög kvalitet, de svenska robotvapnen är mycket bra. Vi måste samarbeta, säger han och fortsätter:

– Det var ett misstag att varna Ryssland med en opininonsundersökning. Vi ska gå med i Nato snabbt, utan förvarning. En morgon säger vi bara ”nu har Finland gått med”.

Han är övertygad om att enda hämnden från öster skulle bli ökade cyberattacker och kanske ekonomiska sanktioner. Andra är mer oroliga:

Seija Skaffari.

– Det hade varit bättre om vi gått med för tio år sedan, nu är det svårare. Eftersom vi bor så nära gränsen är jag rädd att ryssarna skulle gå över gränsen och attackera oss om vi går med i Nato. Men situationen är hemsk, vi måste gå med, säger Seija Skaffari.

Hon tillhör de 41 procent av landets kvinnor som vill ha ett Nato-medlemskap. Bland männen är så många som 64 procent för. Så här förklarar Markku Järvinen, 38, skillnaden:

Markku Järvinen, 38.

– Männen har alltid format Finlands försvar, de har förstått vad som krävs. Tyvärr har vi en kvinna i ledningen för landet. Hon är för oerfaren politiskt, säger han och tillägger:

– Vi måste få hit amerikanska soldater till militärbasen en mil härifrån, i Immola. Det skulle hjälpa.

Saana Järvi, 37, är en av de som är emot att gå med i militäralliansen:

– Jag är rädd att det skulle vara ett fruktansvärt misstag. Först när jag hörde om opinionsundersökningen tänkte jag att ”då skulle ryssarna nog attackera”, sen tänkte jag att ”Putin skulle nog inte våga”. Men han är så tokig, ingen vet vad han skulle göra.

Saana Järvi, 37.

Nato-opinionen är stark i Finland just nu. På bara några dagar har 50 000 finländare skrivit under ett medborgarinitiativ för en folkomröstning om medlemskap. Därför möttes de finländska riksdagspartierna i går tisdag. Resultatet: det blir ingen snabbanslutning, men frågan ska utredas och försvaret ska snabbt få mer pengar.

Med en 130 mil lång gräns mot Ryssland kan det behövas.

– Vi har en mycket längre gräns mot Ryssland än Norge, konstaterar 52-årige Pasi Turkia i Imatra. Men det skulle kunna vara farligt att gå med i Nato. Man vet inte vad Putin skulle göra då, han känns inte som en pålitlig person.

Pasi Turkia, 52.

Finland har sedan självständigheten från Ryssland 1917 haft en komplicerad relation med den stora grannen, där berättigad kritik mot situationen i öster tystats ner. En historia som märks även i Imatra 2022:

– Det är en mycket dålig idé att gå med i Nato. De finsk-ryska relationerna är goda sedan länge, säger Juha Huomo, 45.

Juha Huomo, 45.

61-årige ex-militären Mikko håller inte med:

– Folk tror att det finns en speciell relation mellan Finland och Ryssland. Det stämmer inte.

Vid gränsstationen nära Svetogorsk är det tomt. Vi ser bara rysk skog 700 meter bort. Men utspridda i jättelandet bakom tallarna finns 900 000 soldater i fredstid, mot bara 22 000 i Finland.

Gränsövergången mellan finländska Imatra och ryska Svetogorsk.