Dödade kvinnor

27-åriga kvinnan dödades i badrummet – nu faller domen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Mordet på den 27-åriga kvinnan var brutalt och förloppet utdraget.

Simon Svensson, stampade, slog, dränkte och högg sin före detta sambo till döds.

I dag dömdes den 27-årige mannen till livstids fängelse för mordet.

– Rättens bedömning är att gärningen varit särskilt hänsynslös och att straffvärdet därför motsvarar livstids fängelse, uppger lagmannen Monica Felding som varit rättens ordförande.

Det är morgonen den 17 september ifjol när en fastighetsskötare i Kristianstad får ett sms om en misstänkt vattenläcka i en lägenhet.

Han går in i lägenheten, dörren är öppen, och han ser att golvet är täckt med vatten.

Simon Svensson döms till livstids fängelse för mord.

I badrummet ligger den 27-åriga kvinnan som bor i lägenheten.

Hon är död sedan flera timmar, ligger på mage på golvet.

En ung kvinna som snart skulle blivit färdigutbildad undersköterska, som beskrivs som godhjärtad av familj och vänner. Lite för snäll kanske, hon hade svårt att se folks brister.

– I hennes ögon var alla människor goda, säger en anhörig till henne i förhör.

I badrummet är det kaos. Toalettstolen har vält och kvinnan som ligger på golvet har utsatts för ett enormt övervåld.

Samma dag grips och anhålls en 27-årig man, Simon Svensson. Han och kvinnan har varit sambos tidigare.

Förhållandet, som varit stormigt och av och på, hade de bara veckorna innan mordet återupptagit och familj till kvinnan beskriver att hon var upp över öronen kär i Simon Svensson.

– Jag vet att jag frågade min dotter om hon verkligen skulle satsa på honom. Men hon var så kär, har hennes pappa sagt i polisförhör.

Kvällen för mordet, den 16 september ifjol, hade den 27-åriga kvinnan firat en släktings födelsedag. Bilder från en lokalbuss visar hur hon kliver av ut i sensommarkvällen, på väg hem till sin lägenhet där hon ska möta Simon Svensson.

Varför han den kvällen slår henne till döds kan han inte riktigt förklara annat än att han plötsligt får för sig att hon är en djävul. Att hennes ögon plötsligt blir röda. Horn växer ut från hennes huvud.

– Du måste slå henne. Hon är satan. Du måste testa och slå henne. Det bara regna in saker i huvet, har han sagt i förhör.

Den där septemberkvällen försöker han dränka flickvännen i toalettstolen. Han använder så mycket kraft att toalettstolen välter.

Parkettgolvet i lägenheten var täckt med vatten.
Den 27-årige mannen försökte dränka sin flickvän i toaletten. Han använde så mycket våld att toalettstolen välte.

Dödsmisshandeln tros ha pågått i 45 långa minuter och har beskrivits som ett av de värsta våldsdåden som polisen i Skåne jobbat med.

– Jag minns att jag inte kan sluta. Jag minns inte varför jag inte kan sluta, säger han i förhör.

Även Kristianstad tingsrätt konstaterar att mordet var brutalt och helt oprovocerat.

”Mannen har utsatt kvinnan för flera mycket allvarliga våldshandlingar, bland annat har hon knivskurits i halsen. Tingsrätten bedömer att mannen i stunden agerade med avsikt att döda kvinnan. Angreppet föregicks inte av någon provokation och begicks inte i nödvärn”, står det bland annat i domen.

Efter den långdragna och våldsamma misshandeln knivhögg han slutligen den 27-åriga kvinnan i halsen. Hon lämnades sedan liggande på badrumsgolvet.

Simon Svensson har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, och enligt den led han vid tillfället av en allvarlig psykisk störning i form av en psykos som utlösts av droger.

En konstaterad psykos vid gärningstillfället kan innebära att den tilltalade inte kan dömas till fängelse.

Men i detta fall yrkade åklagaren på livstids fängelse trots det då han menar att psykosen var självutlöst, att gärningsmannen vållat den själv genom att ta droger.

Kristianstad tingsrätt håller med åklagaren om det resonemanget.

”Eftersom han vid ett tidigare tillfälle drabbats av psykos i samband med narkotikaintag borde han ha insett att det fanns risk för ett sådant tillstånd”, skriver rätten.

Simon Svensson själv har erkänt själva gärningen men nekat till mord, men Kristianstad tingsrätt menar att det inte går att se som annat än just ett mord.

– Rättens bedömning är att gärningen varit särskilt hänsynslös och att straffvärdet därför motsvarar livstids fängelse, uppger lagmannen Monica Felding som varit rättens ordförande.

Mordet på den 27-åriga kvinnan i Kristianstad var ett av 14 fall 2021 där en kvinna tros ha mördats av en man hon har eller har haft en relation med.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de som sitter inlåsta – på livstid

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Våldet mot kvinnor

Mord

Kristianstad