Lockdownkaos i Shanghai: Plundrar matbutiker

Publicerad 2022-04-10

Shanghaiborna har varit inlåsta i sin egen stad i 22 dagar.

Nu gör de uppror mot de hårda coronareglerna.

Filmer visar hur butiker plundras och människor slåss om den lilla mat som finns kvar.

Tålamodet hos Shanghais 26 miljoner invånare börjar tryta.

När omikronvarianten nådde staden för en månad sedan sattes bara vissa delar i karantän. Sedan delades den upp i två delar som skulle isoleras i olika omgångar.

Men myndigheterna ansåg att det inte räckte. I måndags stängdes hela Shanghai ned.

Barn skiljs från föräldrar

Staden drabbas just nu av sitt största coronautbrott hittills och det är oklart när restriktionerna ska släppas. Kinas regering är hårda i sin nolltolerans och varje smittad person måste hållas helt isolerad.

De drastiska åtgärderna, till exempel att barn ska separeras från sina föräldrar om de testar positivt, har gött en ilska hos befolkningen.

Och nu börjar maten ta slut. De flesta måste invänta matkassar från regeringen med grönsaker, kött och ägg. Men den förlängda nedstängningen har gjort det svårt för matleverantörer att hänga med.

”Det här är första gången i mitt liv jag har behövt gå hungrig”, skriver en användare på Twitter-liknande Weibo, enligt BBC.

Stormar butiker efter matbrist

Under natten till lördagen spreds videor som visar kaoset i miljonstaden. Klippen delades på Weibo, men censurerades lika snabbt.

Daily Mail har publicerat klipp som visar hur butiker och matförråd stormas och plundras. Detta samtidigt som volontärer, klädda i full skyddsmundering, försöker mana till lugn via megafoner.

Andra videor som delas i sociala medier visar hur folk förstör de barriärer som satts upp för att hindra personer att ta sig för långt bort från sina hem.

Enligt Daily Mail används drönare utrustade med megafoner för att se till att restriktionerna följs.

Volontärer i full skyddsmundering.

”Får inte lämna lägenheten”

I sociala medier sprids rapporter om att staden börjar närma sig bristningsgränsen.

Den amerikanske advokaten och Shanghai-bon Jared T Nelson twittrar:

”Förut var vi tillåtna att lämna vårt hus (men inte vårt område) för att hämta leveranser – nu får vi inte gå utanför lägenheten”.

Han larmar också om ”vidriga” förhållanden i de karantäncenter dit smittade personer tas:

”Inga duschar, bara portabla toaletter, inget varmvatten och självklart inget privatliv”.

Tomma gator i ett avspärrat område i Jingan-distriktet i västra Shanghai. Vårdpersonal från hela landet – över 10 000 personer – är på plats för att stoppa det smittutbrott som stänger landets största stad.

Borgmästaren: Ingen slapphet tolereras

Kina har inte signalerat några planer på att lätta på reglerna.

Däremot erkänner man att det finns svårigheter och att man ska se till ”förbättra” matleveranserna.

– Förebyggandet och kontrollen av epidemin är i sitt mest kritiska skede. Och vi kan inte tolerera den minsta slapphet, säger Shanghais vice borgmästare Zong Ming.