Klass 1-varning i norra Sverige

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Jämtlands län, Västernorrlands län, Norrbotten och kustlandet.

E14 i Undersåker, Jämtland stängdes under onsdagsmorgonen av på grund av en halkrelaterad olycka.

– Det är ett underkylt regn som landar på kalla vägar, säger Christoffer Hallgren som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Redan under tisdagen drog det kalla regnet in över norra delarna och Sverige.

Men även om SMHI har nedgraderat halkvarningen från klass 2 till klass 1, finns det fortsatt anledning att ta det lite extra försiktigt i morgontrafiken.

Vid 6-tiden på onsdagsmorgonen körde en lastbil av vägen och välte på E14 i Undersåker.

– Enligt uppgifter från platsen ska det vara halt där, säger Markus Isaksson som är polisens presstalesperson i region Nord.

Trafikverket varnar – mycket halt

Även Trafikverket varnar för halka i Jämtland och Västernorrland. Enligt varningen är det mycket halt på vägarna och trafikanter uppmanas att ta det försiktigt.

I övriga landet blir det en gråmulen, mild och disig onsdag. Under torsdagen kommer det dock att spricka upp och bli soligt i stora delar av Sverige.

– Dessutom kommer temperaturen att falla något, det blir kallare både under torsdag och fredag, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

8 plusgrader på julafton

Men kylan räcker inte hela vägen fram till dopparedagen. Trots att det kommer ett snöoväder på lördagen, kommer det att övergå i nästan hela landet, förutom allra längst upp.

– På julafton kan det blir en kylig morgon i stora delar av Sverige. Men det blir milda temperaturer senare under dagen. I Skåne till exempel blir det 8 plusgrader på julafton, säger Christoffer Hallgren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN