Trump avvaktar med att utlysa nödläge

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
USA:s president Donald Trump diskuterar gränssäkerheten på fredagen.

President Donald Trump kommer inte att utlysa ett nationellt nödläge i USA – åtminstone inte än. På fredagen sade han att det fortfarande är upp till kongressen att enas om en budget där finansieringen av den kontroversiella muren mot Mexiko säkras.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham sade tidigare att Trump bör utlysa ett nationellt nödläge och kringgå kongressen, för att säkerställa finansieringen av den omtvistade muren vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Men på fredagen sade Trump att han kommer att avvakta med att runda kongressen.

– Den enkla vägen för mig är att utlysa ett nationellt nödläge, sade Trump enligt nyhetsbyrån AFP.

Men han tillade att han har möjlighet att göra det men att något beslut inte är omedelbart förestående. Det är än så länge kongressens ansvar att lösa frågan, enligt Trump.

Besökte gräns

Trump besökte i torsdags gränsstaden McAllen i Texas vid gränsen till Mexiko. Han gjorde ett uttalande omgiven av gränspersonal, vars insatser han berömde.

– Vi vill alla se en mur eller en barriär, eftersom det kommer att göra deras jobb mycket enklare, och de kommer att bli ännu mer effektiva än de redan är, sade Trump.

Han upprepade sitt budskap om att muren behövs, oavsett om den är av stål eller betong.

– Vi måste få bort politiken från det här och vi måste sätta i gång.

Uttalandet har lagts upp på presidentens Twitterkonto

Vill öppna statsapparaten

På fredagen röstade representanthuset – där Demokraterna är i majoritet – igenom ett beslut om att öppna de delar av statsapparaten som stängts ned på grund av att Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur inte gått att få igenom kongressen, rapporterar flera medier.

Den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell sade dock att han inte avser att ta upp beslutet för omröstning i senaten, skriver Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE