Ny forskning: Andrée dödades – av isbjörn

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2010-09-28

Uppäten? Salomon August Andrée verkar gått en grymmare död till mötes än vad som tidigare trotts.

Andree-expeditionen 1897 fick ett blodigare slut än vad som tidigare trotts.

Forskaren Bea Uusma-Schyffert hävdar nu att de tre männen blev dödade.

Av en isbjörn.

Var i tidningen I Aftonbladet anno 1896 kunde man se denna illustration som föreställde de upptäcktsresandes avfärd från Stockholm.

En ny undersökning visar att de tre medlemmarna i Andrées polarexpedition; S. A. Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, inte dog av trikiner, som man trott i över hundra år.

Dödad av isbjörn

I stället, menar Bea Uusma-Schyffert – forskare tillika Henrik Schyfferts hustru – att trion med största sannolikhet blev dödade av isbjörnar.

– Jag försöker bara vara vetenskaplig, säger hon till P4 Jönköping.

Enligt hennes undersökning avled de tre expeditionsmedlemmarna bara några få dagar efter att de nått Vitön i oktober 1897.

– Jag har kommit fram till att de absolut inte dog av trikiner, det kan jag bevisa. Dessutom har jag kommit fram till att Strindberg med största sannolikhet dog av isbjörn, säger utredaren Bea Uusma Schyffert till Sveriges Radio Jönköping.

Hittades efter 33 år

Uusma Schyffert baserar sin undersökning till stor del på de kläder som trion bar och säger till P4 Jönköping att hon även tror att de två andra föll offer för isbjörn även om det är mer svårbevisat.

Det var i juli 1897 som Andrée, Frænkel och Strindberg lyfte med ballongen Örnen från Danskön, med målet att nå Nordpolen.

Hela expeditionen misslyckades och 33 år senare hittades kvarlevorna efter de tre männen på Vitön.