Ett år har gått – detta har hänt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-24

I dag är det ett år sedan kronprinsessan Victoria, 32, och Daniel Westling, 36, förlovade sig.

Det har varit ett fullspäckat år för dem, med hälsoproblem, en resa till ett krigshärjat land och – bröllopsplanering.

Här är Victoria och Daniels år.

Bröllopsplaneringen

Den stora dagen är den 19 juni. Då bjuder Stockholm upp till kungligt bröllop.

Förberedelserna inför festligheterna är massiva.

Victorias brudklänning av sidenduchess görs av Pär Engsheden.

Och Storkyrkan, där bröllopet ska stå, rustas upp för många miljoner.

Njurtransplantationen

Daniel Westling lyckades länge hemlighålla att han var svårt njursjuk. Men i slutet av maj gick det inte längre. Då genomgick han en njurtransplantation. Njuren fick han av sin pappa Olle.

Victoria kunde inte finnas vid hans sida. Hon befann sig nämligen på Grönland tillsammans med de andra nordiska tronarvingarna bland annat för att studera klimatförändringarna. Men hon höll telefonkontakten med sin älskade och åkte och hälsade på honom på sjukhus så fort hon kom hem.

En månad senare kunde Daniel och hans pappa lämna sjukhuset.

Boendet

När paret gift sig ska de flytta in på Haga slott. Under året har byggnaden byggts om, rustats upp och säkerheten har uppdaterats för 40 miljoner kronor.

Nycklarna till slottet fick paret i oktober.

Prinsessan Madeleine och Lussan Gottlieb jobbar med att inreda deras nya hem.

Det andra bröllopet

Den 11 augusti förlovade sig lillasyster prinsessan Madeleine och Jonas Bergström. På Solliden mötte de pressen och berättade om förlovningen och att de fått goda råd av Daniel och Victoria.

Bröllopet stundar till senhösten eller vintern senare i år.

Resorna

Tillsammans åkte Victoria och Daniel, av säkerhetsskäl, under stort hemlighetsmakeri och besökte den svensk-finska styrkan i Mazar-Sharif i Afghanistan i början av januari.

De fick en rundtur på Camp Northern Lights, de träffade soldaterna och Victoria provkörde ett stridsfordon 90. Natten tillbringade de, precis som soldaterna, i en bostadscontainer.

– Man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs, sa kronprinsessan då enligt ett pressmeddelande från Försvaret.

Paret reste också till Brasilien under Volvo Ocean Race för att Victoria skulle representera Sverige. Och för att de skulle få semester tillsammans.

Födelsedagarna

Den 14 juli firade Victoria sin födelsedag på Borgholm. För första gången, efter sju år tillsammans, fick Daniel var med. Under firandet satt han längst fram tillsammans med kungafamiljen.

Men när Daniel fyllde 36 år i september fick han fira med familjen utan sin prinsessa. Hon jobbade hela dagen, bland annat på riksmötets öppnande.

Kommersen och presenterna

Kommersen inför bröllopet satte igång tidigt.

I år blir paret inte bara gifta utan också förvandlade bland annat till till chokladaskar, samlartallrikar och frimärke av Lars Sjööblom. Prinsessan har dessutom blivit en barbiedocka.

Tillverkningen av presenterna har också börjat komma igång. Av Värmland uppvaktas de med exklusiva sängkläder, värda 26 000 kronor, med det kungliga monogrammet.

Festerna

I december var den årliga Nobelfesten. Men trots att paret då hunnit förlova sig fick Daniel inte vara med. Efter njurtransplantationen och hans höga infektionskänslighet tvingades han istället följa festen från tv-soffan.

Paret firade nyår i Storlien. De lekte med vännernas barn i skidbacken och Victoria berättade för Aftonbladet:

– Jag har alltid längtat efter barn.