Krav och utspel inför Jemensamtal

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Redan före samtalen mellan de stridande parterna i Jemenkonflikten inletts på Johannesbergs slott i Uppland kommer båda sidor med krav och utspel.

Kort före diskussionsstart offentliggjorde FN-sändebudet Martin Griffiths ett fångutbyte mellan parterna och sade att såväl flygplatsen i Sanaa, en nedtrappning av striderna och tillträde för humanitära hjälporganisationer ska diskuteras.

– Tusentals familjer kommer att återförenas, sade Griffiths, som satt invid utrikesminister Margot Wallström (S) på slottet, om fångväxlingen.

De två betonade den svåra humanitära situation som råder i Jemen och sade landets framtid ligger i händerna på delegaterna som rest till Sverige.

– Det är nu upp till er, de jemenitiska parterna. Ni har kommandot över er framtid, sade Wallström.

Den jemenitiska regeringssidan kräver inför samtalen att Huthirebellerna drar sig tillbaka helt från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) och lämnar över området till den "legitima regeringen", rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett twitterinlägg från landets utrikesdepartement.

Rebellerna å sin sida hotar att stänga flygplatsen i huvudstaden Sanaa även för FN-flyg, om man vid samtalen i Sverige inte kommer överens om att öppna den för befolkningen. De senaste åren har flygförbud rått över Jemen, vilket lett till att kommersiella flyg ställts in. Den internationella flygplatsen har dessutom utsatts för bombräder och anfall.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Utrikesminister Margot Wallström.

Rätt riktning

Johannesbergssamtalen startar med att Martin Griffiths håller presskonferens tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S) på slottet. Sedan tar det svåra arbetet med att bygga förtroende, få till dialog och så småningom prata sakfrågor vid.

– Detta är ett steg i rätt riktning, på en lång och svår process. Det faktum att de hålls i Sverige, ett land som är respekterat av alla stridande parter, gör att det är sannolikt att samtalen på något sätt blir framgångsrika, säger Afrah Nasser, jemenitisk journalist boende i Sverige och knuten till tankesmedjan Atlantic Council, till TT.

Förhoppningen är att parterna ska nå några grundläggande överenskommelser som kan bygga förtroende inför framtida förhandlingar. Afrah Nasser ser just öppnandet av flygplatsen i Sanaa som en viktig fråga som borde kunna lösas under konsultationerna i Sverige.

– Blockeringen av vägar in till Jemen har gjort mer skada än flyganfallen. Det är akut brist på jobb, mat, mediciner. I dag är bröd och mjölk dyrare än här i Sverige. Och människor dör av vanligtvis enkelt behandlade sjukdomar.

1 av 2 | Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths.

Eldupphör?

Hon hoppas också på ett eldupphör — ett stopp för bombningarna i Jemen och raketbeskjutningen mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Att nå en långsiktig fredslösning kommer dock att bli mycket svår, säger Afrah Nasser:

– Ingen part vill visa att den är den svaga parten. Frågan för FN:s medlare är hur man ska hitta ett sätt att få båda att se ut som vinnare, men samtidigt avsluta konflikten och våldet. Det är nästan ett omöjligt uppdrag.

Samtalen i Sverige uppskattas ta cirka sju, åtta dagar och kan komma att förlängas, enligt uppgifter till TT. Sist parterna möttes var 2016 i Kuwait. Griffiths försökte få till fredssamtal i Genève i Schweiz i september i år, men då dök aldrig de Iranstödda Huthirebellerna upp eftersom de ansåg att deras villkor inte tillgodosetts.

Akut nöd

Den pågående konflikten intensifierades när Huthirebellerna, som är zayditer och anhängare till en liten gren av shiaislam, tog kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Året därpå började den saudiskledda militärallians som stödjer landets regering och president Abd Rabbu Mansur Hadi att flygbomba rebellerna.

Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkningen i Jemen, där miljontals människor lider av akut hungersnöd. Nära 85 000 barn under fem år med allvarlig, akut undernäring beräknas ha dött sedan i april 2015, enligt en rapport från organisationen Rädda Barnen. Aktuella siffror över flygrädernas offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor dödats.

Mattias Mächs/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad:

LÄS VIDARE