Bara 28 000 röster skiljer blocken

Valet 2018: Maktstrid efter valresultatet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Partiledaren Stefan Löfven under Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven (S) sitter kvar tills vidare.

Men Alliansen och SD kan tvinga bort honom om två veckor.

– Om inte Löfven själv kliver av får vi rösta bort honom inom några veckor, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i TV4.

Partierna ska i dag ha flera olika möten om det uppkomna läget.

Alliansledarna kommer att träffas för att diskutera sin strategi för att få till stånd en ny regering. Det blir än så länge inga samtal med andra partier.

– Vi har planerat in många kaffekoppar och de kommer att vara med Alliansen, säger Strömmer i TV4

Socialdemokraternas partitopp, det verkställande utskottet, träffas på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

28 000 röster

När nästan alla röster är räknade leder de rödgröna med bara ett mandat över Alliansen. Det kan ändras till onsdag, då även utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna räknats.

Omkring 28 000 röster skiljer blocken åt. Statsvetaren Mikael Gilljam bedömer i Sveriges Radio att omkring 200 000 röster återstår att räkna.

Alliansledarna har uppmanat statsminister Stefan Löfven att avgå så att riksdagens talman kan börja sitt arbete med att hitta en ny regeringsbildare.

Löfven meddelade dock på valnatten att han sitter kvar tills vidare. Därmed har han för närvarande bollen. Löfven ser sig själv som den som ska leda samtalen för att kunna skapa en regering med tillräckligt stöd i riksdagen.

"Har förlorat"

Löfven har hittills inte gett besked om huruvida han avgår ifall de rödgröna förlorar sin knappa ledning när det slutliga valresultatet fastställts i veckan.

Statsvetarprofessorn Li Bennich-Björkman tycker att regeringen borde avgå eftersom de två regeringspartierna S och MP båda backar.

– Regeringen har förlorat valet, säger hon till TT.

S-ledaren Löfven sade på valnatten att blocköverskridande samarbete nu är det naturliga, eftersom inget block har egen majoritet. Han manade de övriga partierna till pragmatism, eftertanke och lugn.

– Alla måste vara ödmjuka oavsett om de sista tiondelarna faller åt ena eller andra hållet, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, till Sveriges radio.

Kan fälla

Det fanns på valnatten inga tecken på att något Alliansparti kan tänka sig att ingå samarbete med en S-ledd regering.

Liberalernas Jan Björklund sade att Alliansen ska hålla ihop i den kommande kampen om regeringsmakten, men också att en Alliansregering kräver förankring över blockgränsen.

Alliansen kan tidigast fälla statsminister Löfven i en statsministeromröstning efter att den nya riksdagen öppnats den 25 september. Det kräver att Sverigedemokraterna också röstar emot Löfven.

Om så blir fallet tar riksdagens nyvalde talman vid för att sondera terrängen för en ny regering och föreslå en ny statsminister.

Tolerans räcker

Eftersom inget av blocken har majoritet så blir både Löfven och hans rival, moderatledaren Ulf Kristersson, beroende av aktivt eller passivt stöd över blockgränsen eller av SD.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer påpekar att det räcker med att en Alliansregering i minoritet tolereras av riksdagen.

– Så om SD och S röster emot, då blir det inget, säger han i TV4.

De rödgröna har svurit att aldrig ge SD något inflytande. Alliansen har uteslutit förhandlingar med SD.

Kräver inflytande

SD-ledaren Jimmie Åkesson upprepar att han är beredd att kompromissa och förhandla med alla.

– Vi har 62 mandat, vilket innebär att vi inte kan få igenom allt vi vill. Men jag förväntar mig ett inflytande som är i proportion med vår storlek, säger Åkesson till Sveriges radio.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin berättar att han vaknade med en klump i magen i morse.

– Jag undrar vilket inflytande SD kommer att få i Sverige, säger han till TT.

TT: Finns det på kartan att ni skulle stödja en Alliansregering?

– Moderaterna har dragit så långt ifrån MP den här gångna mandatperioden. Det gör att vi inte kommer att kunna stödja Ulf Kristersson som statsminister, svarar Fridolin.

Publicerad:

LÄS VIDARE