Socialchef: ”Det är inte etiskt rätt att tjäna så mycket”

Publicerad:

NYHETER

Göteborgs stad är en av Canos VoB:s största kunder. Men på socialförvaltningar finns kritik mot företagets stora vinster.

– Man blir nästan förbannad när man hör det. För det här är ju skattemedel från socialtjänsten. När vi ska betala notan måste vi dra in på annat, säger Lena Holmlund som är sektorchef i Askim-Frölunda-Högsbo.

Under två räkenskapsår, mellan 2015 och 2017, gick Canos VoB med drygt 49,7 miljoner i vinst på att förmedla familjehem för ensamkommande flyktingbarn.

En av Canos största kunder är Göteborgs stad. Under 2017 köpte socialkontor från olika stadsdelar tjänster för över 10 miljoner från företaget. 

1 av 4 | Foto: Krister Hansson

Individ- och familjeomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo handlade för den största summan – hela 4 056 798 kronor. Lena Holmlund, som är sektorchef vid förvaltningen, förklarar att detta är en ren tillfällighet. Hon har varit nöjd med tjänsten men konstaterar att priserna, speciellt under hösten 2015 och 2016 då det kom väldigt många ensamma flyktingbarn, varit skyhöga.

– Det var ju alldeles gräsligt men det fanns inget alternativ. Eftersom det var barn under 18 år är socialtjänsten ansvarig för att de inte ska bo ovärdigt och ohälsosamt. Priset blev sekundärt och det var den signalen politikerna gav till oss också, säger Lena Holmlund.

Enorma vinster

Flyktingvågen skapade en situation där stadsdelar bildligt talat slogs om att få tag på familjehem. De få aktörer som fanns inledningsvis kunde trissa upp priserna. Canos VoB var, enligt Lena Holmlund, inte ensamma om att ta ordentligt betalt.

– Jag försvarar det inte men de har gott sällskap av sådana som Anicare och Living Nordic som gjort enorma vinster.

Hur känner du inför att de gör sådana vinster? 

– Det är klart att jag precis som alla andra inte tycker det är etiskt rätt att man kan tjäna så mycket pengar på människors nöd. Det tycker jag är jättetokigt. Samtidigt måste jag säga att vi har leverantörer som är seriösa, säger hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera chefer som är kritiska till Canos vinster.

Partille är en av de kommuner som har slutat att använda externa familjehemskonsulter, som Canos VoB, eftersom det är dyrt.

Även Birgitta Korpe, verksamhetschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndal, reagerar på Mario Nicolics inkomst 2016 på 6,2 miljoner.

– Jag vet inte om det är många företagsledare som har den lönen.

Borde finnas ett tak

Lena Holmlund menar att Göteborgs stad lärt sig en läxa efter flyktingvågen. Nu har man utbildat alla lokala inköpare i stadsdelarna och inrättat en gemensam placerings– och inköpsenhet. 

Detta har pressat ned priserna från toppnivån om 2800 kronor för ett dygns placering under 2016 till 1350 kronor - som är nuvarande pris.

Lena Holmlund menar att kommunen inte har råd med överpriser då pengarna ska räcka till annat också - som handikappade och äldre. Hon föreslår ett vinsttak för företag som levererar välfärd.

– Man bör titta på vad som är en rimlig vinstmarginal. Kanske ungefär 7 till 10 procent, så att man kan återinvestera i verksamheten. Men de här företagen har ju legat på 30-procentiga vinstmarginaler. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

Publicerad: