Billigare och bättre växter om du sår fröna själv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-20

Experten ger dig råd: Börja inte för tidigt

Som nybörjare kan man tycka att förkultivering låter krångligt.

Men allt blir vad man gör det till.

Några goda råd är att inte börja i för stor skala, inte för tidigt och att satsa på de enkla växterna.

LJUS OCH VÄRME. Solveig Sidblad: Värmen och ljuset hänger ihop. Ju mer ljus desto mer värme ska växten ha.

- Tagetes, aster och blomman för dagen är tacksamma växter, säger Solveig Sidblad, hortonom på Koloniträdgårdsförbundet. Bland köksväxterna är till exempel gurka, isbergssallad, squash och kålväxter lättsådda.

De här fröna ska inte sås inne förrän i mars-april:

- Då är det enklare eftersom det är ljusare ute och växterna inte behöver så mycket artificiellt ljus. Då har man också en marginal, ofta går det att sätta ut dem när de börjar ränna i höjden.

Så inte för tidigt

Börjar man fröså redan nu, måste tiden avpassas mycket noggrant:

- Att stoppa frön i kruka för tidigt och få skott som inte går att sätta ut för att det är för kallt, kan göra allt arbete förgäves. Bättre är att vänta ett tag, även om det kliar i fingrarna.

Men när resultatet blir gott är det desto mera tillfredsställande. Att förså är inte bara billigare än att köpa, det ger också mera robusta plantor som blir motståndskraftigare och klarar sjukdomsangrepp och ogräs bättre.

Sålåda eller kruka?

Om man väljer sålåda eller kruka spelar inte så stor roll. Över krukorna trär man en plastpåse som man sticker små hål i. Sen växer fröet och de första småbladen, hjärtbladen, börjar sticka upp. När de första riktiga bladen visar sig, är det dags att ta bort påsen för att undvika att plantan möglar.

Vattningen är ett viktigt kapitel. Den rumstempererade jorden som fröet läggs i ska vara ordentligt fuktig, sen räcker det med att duscha på ytan, speciellt om fröna är mycket små. När plantan kommer behövs lite mera vatten, men inte för mycket innan rötterna har tagit sig. Man kan använda förnuftet, när jorden börjar kännas lite för torr ska den återfuktas.

Ljus och värme

Det är viktigt med avvägningen mellan ljus och värme vid förkultivering.

När fröna kommit i jorden behöver de värme, helst över 20 grader. Ljuset är inte så viktigt i det läget. Men när plantan blir synlig ska värmen sänkas till mellan 15 och 20 grader och då kräver växten också ljus. Just nu, i februari, finns inte så mycket ljus ens i stora fönster i söderläge och man måste kompensera med elljus, helst lysrör eller speciallampa. Men undvik vanliga glödlampor, de orsakar för mycket värme och det är inte bra för växten.

Solveig Sidblad:

- Värmen och ljuset hänger ihop. Ju mer ljus, desto varmare ska växten ha. Har man dåligt ljus får man kompensera med att sänka värmen. Det betyder att det tar längre tid för växten att bli stor, men minskar risken för att det bara blir spinkiga sytrådar som sticker upp.

Inte förrän i maj-april (beroende på var i landet man bor), kan fönsterljuset räcka för en planta.

Sätta om i ny jord

Till att börja med ska fröna ner i såjord, men när omskolningen sker måste lite näringsrikare jord till, som till exempel plant- eller blomjord.

- Blomjorden är säkrast, den innehåller de näringsämnen som behövs. Plantjorden kan vara av skiftande kvalitet.

Tar förkultiveringen lång tid på sig så behöver näringskrävande växter, som till exempel köksväxterna, lite gödselvatten. Näringslösning finns att köpa ute i handeln.

- Man kan se på växten när den behöver den näring. Börjar plantan blekna är det hög tid att gödsla.

När plantorna börjar trängas i sålådan eller krukan är det dags att sätta om dem i ny jord. Vill man slippa detta kan man redan från början använda djupare såkärl med såjord överst och blomjord i botten, men då gäller det att så glest.

Klipp bort skotten

En del blommor ska toppklippas när de ränt iväg och blivit upp till en decimeter, som t ex petunia, fuchsia och zinnia.

Solveig:

- Man kan alltid pröva att sätta de skott man tar bort direkt i kruka. Fuchsian, till exempel, kan man stoppa i kruka direkt. Men se upp så att skottet inte har bildat blomknopp. Då måste man vara grym och klippa bort den, annars buskar sig inte plantan utan får bara en blomma.

Hennes favorit bland blommorna är den rosa grusnejlikan:

- En jättesöt låg och bullig liten blomma. Den ser ut som brudslöja i blomman och självsår sig mycket lätt, säger hon.

En annan favorit bland ettåringarna är luktärten, inte minst för doftens skull, men även för de vackra blommorna:

- Dem ska man plocka ofta, så blir blomningen tätare. Och den kan sås i april direkt i kruka med blomjord i botten. Lägg fröna i vatten ett dygn före, så tar de sig lättare. Det gäller förresten de allra flesta stora och hårda frön.

Läs på fröpåsen

Perenner som går att förkultivera och som blommar samma år är riddarsporrar, jättenattljus och viol.

Pelargoner och Flitiga Lisa kan man sätta i kruka redan nu. De är lite kinkiga med ljuset, är det för mörkt blir de spinkiga. Sätt dem i sett ljust fönster så fort som möjligt och toppa dem i krukan. Använd plastpåse med hål i början.

Ett gott råd är att alltid läsa på fröpåsen innan sådden, vare sig man sår ute eller inne. Där finns alla upplysningar och små knep för att få sådden att lyckas.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Ingegerd Ekstrand

Följ ämnen i artikeln