Flyktingkris i Sydostasien växer

Publicerad 2015-05-16

Tusentals båtflyktingar driver runt på Andamansjön utan att kunna ta sig i land. FN och USA försöker nu sätta press på regeringarna i området att undsätta flyktingarna.

För bara några timmar sedan avvisade den thailändska flottan en stor träbåt full med flyktingar som ville stiga i land på en av landets sydliga öar. Fartyget lotsades iväg mot Indonesien, uppger ett vittne till Reuters. Samma båt avvisades från Thailand i går.

Nyligen räddades runt 900 båtflyktingar från ett sjunkande skepp utanför provinsen Acehs kust i Indonesien. De hade drivit runt i nära två månader innan fartyget började sjunka. Maten och vattnet var då slut och flyktingarna hade börjat döda varandra.

Utan rättigheter

Enligt FN är upp till 20 000 flyktingar fast på Andamansjön just nu, utan möjlighet att stiga i land. Många av dem har drivit omkring i veckor. Flyktingarna kommer från Burma och Bangladesh. De flesta tillhör minoriteten rohingya, som varken har rätt till medborgarskap eller utbildning i Burma, och en del är också ekonomiska migranter från Bangladesh, skriver The New York Times.

Krisen har förvärrats efter att massgravar med flyktingar hittats i Thailand och landets regering beslutat sig för att bekämpa människosmugglingen med hårdhandskarna. Tidigare var landvägen genom Thailand, mot Indonesien och Malaysia, flitigt brukad av smugglarna. Vägen är numera hårdbevakad och allt fler flyktingar ser ingen annan utväg än att ge sig ut till havs.

Thailand, Malaysia och Indonesien har alla trappat upp smuggelbekämpningen och avvisar regelmässigt flyktingbåtar, ibland med helikoptrar.

USA agerar

USA:s utrikesminister John Kerry ringde i dag till sin thailändske kollega för att diskutera situationen för migranterna och möjligheten för Thailand att ge dem tillfälligt skydd.

– Vi uppmanar regeringarna i regionen att avstå från att avvisa nya båtar som kommer, säger Kerrys talesman Jeff Rathke.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Raad al-Hussein, fördömde i går Indonesien och Malaysia för att avvisa båtarna.

”Jag är förfärad över rapporterna om att Thailand, Indonesien och Malaysia har tvingat tillbaka båtar fulla med sårbara migranter ut i havet. Det leder oundvikligen till många dödsoffer som hade kunnat undvikas”, skriver han.

Runt 2 000 båtflyktingar har räddats eller simmat i land utanför kusten till Indonesien eller Malaysia de senaste dagarna.

TT