Spionchefen: Eugene de Kock var i Sverige vid mordet

Publicerad 2015-04-13

Gerrie Hugo, 59, arbetade i decennier inom den sydafrikanska underrättelsetjänsten.

Nu träder han fram – och identifierar sin tidigare kollega Eugene de Kock på tv-bilderna från Arlanda.

– När jag såg bilderna blev jag helt kall. Det där är ju Eugene, säger Gerrie Hugo.

Tv-bilderna på en mystisk man som lämnar landet på Arlanda dagen efter Palmemordet väcker stor uppmärksamhet, i Sverige, Sydafrika och flera andra länder. Nu styrks uppgifterna om att det skulle vara den ökände sydafrikanske torpeden Eugene de Kock som syns på bilderna.

Vittnesmålet kommer från Eugene de Kocks tidigare kollega - Gerrie Hugo som var överstelöjtnant inom den sydafrikanska militära underrättelsetjänsten, och har bott i Sverige sedan 2003.

Lämnade armén

Han är säker på att det är den ökände torpeden på de flimriga SVT-bilderna och han är lika säker på att det var Sydafrika som beställde mordet på den svenska statsministern.

– Men jag tror att det var en annan person som höll i vapnet, säger Gerrie Hugo.

När Aftonbladet träffar honom i hans hem berättar han att hans största fokus under tjänstgöringen i Apartheidtidens Sydafrika var "hemliga underrättelseoperationer i samarbete med de väpnade styrkorna". 1991 sa han upp sig.

– 1991 höll FW de Klerk (Sydafrikas dåvarande president, reds. anm.) sitt reformtal då han hävde blockaden av ANC. Men enligt mig ignorerade militären det och fokuserade ändå på ANC som fienden. Det kunde jag inte leva med så jag anslöt mig till Ciskei (ett autonomt område under Apartheid-tiden, reds. anm.).

"Blev helt kall"

1995 blev han benådad av den sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen.

– Jag sköt människor som stridande soldat. Men jag fick aldrig något straff eftersom jag avslöjade uppgifter om mord utförda av den militära underrättelsetjänsten.

Gerrie Hugo berättar att han tvivlade när han fick höra talas om tv-bilderna från Arlanda.

– Men när jag såg bilderna blev jag helt kall. Det där är ju Eugene. Jag känner honom. Det är ju Eugene. Det råder ingen tvekan om det.

Han uppger att han inte arbetade operativt med Eugene de Kock men att de var baserade i samma "begränsade geografiska område" och lärde känna varandra i början av 80-talet.

Sverige blev fiendeland

Om beskrivningen av Eugene de Kock som en sadist säger han:

– Han gjorde ett jobb. Han var en kille som trodde blint på propagandan som pumpades ut, om ett kommunistiskt hot som måste bemötas på varje tillgänglig vis.

Hur ser du själv på din egen roll inom apartheidsystemet?

– Det enda som jag har gjort med ära var interventionen i Angola 1975. Resten var bullshit. Jag blev lurad som de flesta av mina kamrater men nu har jag växt upp. Såklart var apartheid fel. Ingen normal människa kan säga något annat.

Han beskriver hur man inom den sydafrikanska militären och underrättelsesfären såg på Sverige under 80-talet:

– Det svenska folket i form av ledaren Olof Palme försåg fienden med pengar och annat i terroristiska syften så att oskyldiga människor dödades. Det var så regeringen såg på det. Och på så vis blev Sverige första klassens fiende. Självklart hade Sydafrika massor av underrättelseagenter i ett sådant land.

Hade kapaciteten

Han uppger att ett särskilt intressant mål för den sydafrikanska underrättelsetjänsten var den stora ANC-konferens som anordnades i Stockholm några dagar innan mordet på Olof Palme.

Och antagligen var konferensen målet för Eugene de Kock, enligt Gerrie Hugos teori, och inte Olof Palme i sig.

– Jag vet att de Kock skulle resa till Europa för att rekrytera en högt uppsatt ANC-källa. Vilket annat logiskt ställe kunde det göras på om inte Stockholm där den enda större konferensen hölls under en tvåårsperiod?

Trots det är han övertygad om att någon med nära kopplingar till den sydafrikanska maktapparaten utförde eller beordrade mordet på Olof Palme.

– Jag tvekar inte en sekund på att en sydafrikansk militär enhet var involverad. Jag känner de här personerna och vet att de hade både kapaciteten och motivet.