Säpo

Flera till förhör efter misstänkt verksamhet utanför redaktion

Av: 

Richard Aschberg

John Granlund

NYHETER

Polisen genomförde under fredagseftermiddagen en insats utanför Expressens och DN:s redaktioner.

Flera personer hämtades in till förhör och anhölls senare misstänkta för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp.

Enligt uppgift till Aftonbladet har bland annat anteckningsblock och kartor beslagtagits från personerna.

Ett flertal polispatruller deltog i insatsen utanför DN:s och Expressens redaktionsbyggnad på Kungsholmen i Stockholm på fredagen. Två bilar kontrollerades varav en av dem ägs av en av de anhållna.

Enligt uppgift till Aftonbladet hämtades tre personer in till Norrmalms polisstation för förhör.

– Vi har hämtat in ett antal personer till förhör efter kontroll vid Gjörwellsgatan i anslutning till Expressen. De är misstänkta för olaga hot mot grupp, säger Lars Byström.

Senare på kvällen utökades rubriceringen till att gälla också förberedelse till grov misshandel. Samtidigt anhölls också de tre personerna, uppger TT.

Säpo involverat

Enligt en uppgiftslämnare med insyn i insatsen ska den misstänkta brottsligheten ha varit riktad mot tidningen Expressen.

Flera föremål har enligt Aftonbladets uppgiftslämnare tagits i beslag från de misstänkta personerna, däribland anteckningsblock och kartor.

Säpo är involverat i ärendet.

– Vi känner givetvis till händelsen men utredningen sköts av Stockholmspolisen, säger Fredrik Milder.

Vilken roll har ni i utredningen?

– Det handlar om informationsutbyte. I såna här händelser kan vi bistå med information om det rör aktörer och nätverk som vi följer, säger Fredrik Milder.

Kopplingar till nazistiska grupper

Enligt uppgift till Aftonbladet så är de misstänkta personer inom den nazistiska rörelsen som har kopplingar till Expressens pågående granskning av högerextrema och nazistiska organisationer.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar:

– Det stämmer att polisen genomfört en omfattande insats i och omkring Expressen-huset och att flera personer togs med till förhör och delgavs brottsmisstanke. Det handlar om nazister och om det faktum att Expressen granskat Svenska Motståndsrörelsen, säger Thomas Mattsson.

Polisinsatsen inleddes, enligt Expressen, efter att personal i tidningshuset noterade att de misstänkta personerna rörde sig kring byggnadens entré.

Thomas Mattsson betonar att försök till hot och våld inte kommer att hindra Expressen och andra medier på något sätt.

– Det är viktigt att nu vara tydlig med att hot och våld inte får svenska nyhetsmedier att sluta berätta om främlingsfientlighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Säpo

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Expressen

Thomas Mattsson

Nynazism

Brott