Hon har språket – men gräver ner sig i känslorna

Publicerad 2016-08-05

Carolia Klüft.

En stjärna föds. Carolina Klüft – en celebritet, mångkampare i friidrott, OS-guldmedaljör som 21 åring i Aten – blir en förträfflig sportkommentator i Viasat.

Drama i betoningen

Självklart har hon den idrottsliga kunskapen. Men – viktigare – hon har språket, hon har temperament och ett rikt ordförråd. En man som hjälpte henne att övervinna sin nervositet beskrev hon: ”Han hjälpte mig att fånga in fjärilarna”. Hon vet att korta meningar är bättre än långa. Hon har god röst, drama i betoningen och säger inte ”liksom” i varje mening.

Det visade hon i eftermiddags med sitt Sommar.

Ändå var det ingen fullträff.

Hon var som bäst när hon berättade hur det kändes att vara utelåst med innelåsta nycklar. Hon var god när hon visade vrede mot de idrottsledare och tränare som sysslar med doping: ”Jag blir så förbannad. Vad fan håller ni på med?”

Hon var dräglig när hon sa att ”jag älskar att tävla och utmana” och illustrerade sina triumfer med ljudsnuttar från Radiosporten.

Malde på om sitt känsloliv

Men Klüft, som under skolåren blivit kallad ”ditt jävla benrangel”, ville vara finare än så: en känslobomb av nukleär kraft.

Hon var det. Hon psykologiserade. Hon navelskådade. Hon var rädd för mörka krafter. Hon var paralyserad och förtvivlad. Det var släktingars möten med döden. Hon blev abstrakt.

Hon malde på om sitt känsloliv. Hon var som en hjärtespaltsredaktör. Det var såar av självömkan och trivialiteter. Sorgen ”tog sitt grepp”.

Okej, det kan beskrivas som sympatiskt självgranskande. Men med allt mörker, alla tårar, det blev too much.

Som gammal farbror vill jag säga: Ryck upp dig, tjejen! Du är världens bästa benrangel.

Klüft hade ett fyndigt musikval; låtarna hade oftast anknytning till hennes text. Men varje dag spelas det en Laleh för mycket - och Klüft var inte generös mot den svenska sommarens signum, en Taubelåt.

Sommar: Carolina Klüft

Carolina Klüft

Yrke: Friidrottare, programledare i TV

Ålder: 33 år

Bor: Född i Sjömarken, Borås, bosatt i Stockholm

Tidigare medverkan i Sommar: Debuterar som Sommarvärd

Snabbguide:

Skrytkvot          4/5

Skvallervärde     3/5

Känslostyrka      4/5

Humornivå         2/5

Åh fan-faktor     2/5

Första meningen: Kärlek, sorg, förväntan.

Sista meningen: Rädd, stark, svag - och glad.

3 typiska låtval

Iron Maiden - Fear of the dark

Frank Sinatra - My Way

Friidrottslandlaget - Ingenting kan stoppa oss