Anders Tegnell om deltaoron: Mycket vi inte vet

Uppdaterad 2021-07-31 | Publicerad 2021-07-30

Delta sprids i snabb takt i Europa och är lika smittsam som vattkoppor, enligt amerikanska myndigheter.

I Sverige har varianten tagit över helt.

– Det är framför allt unga utlandsresenärer som tar hem smittan, säger Anders Tegnell.

Deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, har på kort tid spridit sig till flera länder. I början av juli stod den för 90 procent av de nya fallen i Storbritannien och i USA står den för omkring 80 procent.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är varianten nu dominerande i stora delar av Europa – 19 av 28 länder som presenterat tillräcklig data. Varianten tros också ligga bakom en ökning av fall i flera länder.

– Sorgligt nog ser vi en betydlig ökning av fall kopplade till spridningen av den högt smittsamma deltavarianten, säger Hans Henri Kluge, regional chef för WHO i ett uttalande.

Har tagit över

I flera svenska regioner är varianten den dominerande och Folkhälsomyndigheten gjorde tidigare i juli att den kommer att ha tagit över helt i Sverige om några månader. Men det har redan hänt.

– I Sverige dominerar den helt nu. Vi har en viss ökad smittspridning framför allt i storstäderna. Men det är nästan enbart bland grupper som är ovaccinerade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC råder fullvaccinerade att bära munskydd inomhus i områden med hög smitta. Det efter ny, ännu opublicerad, data som visar på deltavariantens smittsamhet även bland vaccinerade.

Tegnell: Mycket vi inte vet

I dokument från myndigheten som Washington Post tagit del av uttrycker man en stor oro för den nya varianten och skriver att den tros vara lika smittsam som vattkoppor.

Anders Tegnell tycker att man ska ta den uppgiften med en nypa salt. Bedömningen av smittsamheten är svår med ett så pass nytt virus, menar han.

– Det är svårt att säga hur pass smittsam delta är, när det gäller vattkoppor har vi kunnat följa sjukdomen i flera år. Smittsamheten verkar vara väldigt ojämn, vid vissa tillfällen smittar en person hundra personer, sen har vi andra tillfällen när en smittad inte smittar någon alls.

Tycker du att CDC är alarmistiska?

– Nej, men det är mycket vi inte vet och vi ska inte dra för långtgående slutsatser. Grundproblemet för dem är att de har en ökande smittspridning.

Den ökade smittspridningen i Europa har fått flera länder att återinföra restriktioner under sommaren. I både Nederländerna och Spanien öppnades nattklubbar men begränsade dem igen efter några veckor efter en stigande smittkurva.

Utlandsresenärer tar in smitta

Island, som varit skonade från större utbrott, lyfte sina restriktioner helt i juni. Men efter en ökning av fall två veckor i rad införde man munskyddskrav inomhus och barer och restauranger måste stänga klockan 23, rapporterar Ekot. De flesta fall var delta.

I Sverige har flera lättnader av restriktioner lyfts under sommaren i takt med en minskade smittspridning. Men i mer än hälften av regionerna ökar smittan, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. I Stockholm ökar den för femte veckan i rad. Nationellt har smittan ökat två veckor i rad, med 42 procent mellan vecka 28 och 29.

Med tanke på att delta nu dominerar i Sverige och vi har ökande smittspridning i flera regioner. Är det aktuellt att införa några restriktioner igen?

– Nej, de restriktioner vi har lyft är för allmänna sammankomster, det är inte där vi ser smitta, så det har inget att göra med ökningen. Ökningen beror på att man i yngre åldersgrupper inte håller avstånd och vi har en ökning bland svenska utlandsresenärer som tar hem smittan, säger Tegnell, men tillägger att läget kan ändras om utvecklingen fortsätter åt fel håll.

Men att vi lyft restriktioner, kan det signalera till människor att vi inte befinner oss i en pandemi längre?

– Det är en bra fråga. Vi har ingen data som talar för att det är så. Jag tycker att vi lite har tappat fokus, det viktiga är att vi säger att vi har en pandemi och påminner om rekommendationerna. Vi kan inte heller ha åtgärder som inte har effekt för att det skickar signaler.

Känner du någon oro för deltavarianten?

– Ja, vi måste bli bättre på att vaccinera de yngre grupperna och komma i håg restriktionerna. Då talar allt för att vi kan hantera det här.