Ny studie: Antikroppar mot covid-19 kvar efter ett år

Publicerad 2021-07-15

I ett års tid har forskarna på Danderyds sjukhus följt immuniteten hos covid-smittade.

Nu kan de se att de flesta har kvar höga nivåer av antikroppar efter ett år.

Dessutom fungerar antikropparna även mot virusvarianterna.

Studien började under våren 2020.

Då samlades prover in från över 2 000 medarbetare på Danderyds sjukhus, där ungefär 19 procent visade sig ha antikroppar mot sars-cov-2.

Samtidigt samlade man också in prover från ungefär 100 covid-19-patienter som vårdades på sjukhuset.

Därefter har man följt gruppen regelbundet.

Nu, 12 månader senare, har över 80 procent av de som hade milda symtom fortfarande mätbara antikroppsnivåer.

För de som fick sjukhusvård hade samtliga mätbara antikroppsnivåer efter ett år.

− Genom att undersöka studiedeltagarna så regelbundet som var fjärde månad har vi samlat unik data som visar förloppet under ett år. Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar ett år efter mild covid-19, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Fungerar även mot varianter

Forskarna har även tittat på antikropparnas förmåga att skydda mot de nya virusvarianterna, och kunnat se att de också binder alfa- och delta-varianterna, de två varianter som nu står för majoriteten av spridningen i Sverige och Europa.

− Det är betryggande att vi ser att antikropparna binder även dessa mer smittsamma virusvarianter, säger Charlotte Thålin.

Dessutom ser forskarna att antikroppsnivåerna hos de som har haft covid-19 ökar efter att personerna har vaccinerat sig. Därför uppmanar de alla att vaccinera sig, oavsett om man haft smittan eller inte.

Att antikropparna verkar hålla så pass länge ska inte tolkas som att det nu går att sluta följa rekommendationerna, påminner de.

− Trots detta positiva besked är det viktigt att var och en fortsätter följa rekommendationer från myndigheter, och vaccinerar sig oavsett om man har haft covid-19 eller inte. Vi ser att antikroppsnivåerna hos de som tidigare haft covid-19 stiger betydligt efter vaccination, och vi vet ännu inte hur nivåerna korrelerar till skyddets varaktighet, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

Fortsätter studera vaccinerade

Studien drivs och genomförs i ett nära samarbete mellan Danderyds sjukhus, som är huvudman, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, forskningslabbet SciLifeLab, Uppsala Universitet och Folkhälsomyndigheten.

Forskarna kommer nu att fortsätta följa deltagarna.

– Nästa provtagning sker i augusti/september då de flesta deltagare troligtvis är vaccinerade. Vi kommer att fortsätta jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccination, samt titta på immunsvaret efter olika typer och kombinationer av vaccin. Studiegruppen är unik och vi fortsätter följa deltagarna med löpande provtagningar framöver, säger Charlotte Thålin.

ANNONS