Säpo: Sveriges säkerhet utmanas

Publicerad 2022-03-24

Säkerhetspolisen varnar för attentatshot och ett bestående hot från främmande makt. 

Det framgår av Säpos årsberättelse som presenteras i dag. 

– Sverige är satt under tryck. Säkerhetspolisen ser hur andra länder agerar allt mer aggressivt, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Sveriges säkerhet utmanas, slår Säpo fast under en pressträff på torsdagen. Bakgrunden är ett bestående hot från extremister samtidigt som Rysslands invasion ökat riskerna för spionage och cyberangrepp.

– I det allvarliga säkerhetspolitiska läget vi befinner oss i ökar behovet av information hos främmande makt och därmed behovet av underrättelseinhämtning, säger Charlotte von Essen.

Säpo uppger att det funnits en förhöjd hotbild från främmande makt i flera år och att hotet består och har intensifierats med anledning av Rysslands invasion i Ukraina.

– Säkerhetspolisen har därför intensifierat arbetet för att minska handlingsutrymmet för främmande makt och för att stärka motståndskraften hos skyddsvärd verksamhet.

Säpochefen Charlotte von Essen.

Hon uppger att situationen kan ändras snabbt.

– Situationen efter Rysslands invasion av Ukraina innebär att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt har försämrats. Det är något som kommer att påverka Sveriges säkerhet under många år framåt. Det är en förändrad hotbild vi har att förhålla oss till, ett svårbedömt läge där läget kan förändras snabbt. 

Även hotet från våldsbejakande extremister består, enligt Säpo.

– Antalet minderåriga som har både avsikt och förmåga att delta i högerextremistiskt terrorrelaterad brottslighet ökar och det är en utveckling som måste tas på allvar.

– Digitala plattformer underlättar för minderåriga att delta i våldsbejakande extremism. Allt fler unga attraheras av framför allt den nätbaserade högerextremismen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln