Åklagaren: Asfalt från Spanien var 147 kilo knark

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2022-04-08

147 kilo cannabis värt miljontals kronor.

Fyndet gjordes av tullen vid Öresundsbron när en asfaltstransport var på väg in i Sverige.

Nu har åklagaren väckt åtal.

Kammaråklagare Hans Hardling tillsammans med det beslagtagna knarket.

Sex personer åtalas vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling efter att en omfattande narkotikahärva avslöjats av tullen i Malmö. Avslöjandet gjordes i maj förra året, då tullens hundar markerade vid en lastbil som fått tullen att fatta misstankar. Personerna misstänks ha fört in 147 kilo cannabis till Malmö via en asfaltstransport från Spanien.

– Hela bilden är inte klar, men man kan säga att det är internationella nätverk, i Spanien och i Sverige på grossistbasis. Sedan fördelar den narkotikan över landet, den är avsedd för flera delar av landet, säger Hans Harding, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare, till TT.

Värdet: 16 miljoner kronor

Det handlar om både hasch och marijuana och gatuvärdet uppskattas till cirka 16 miljoner kronor.

Nätverket har använt så kallade Anomtelefoner och narkotikahärvan har kopplingar till den internationella operationen ”Trojan Shield”. Operationen möjliggjordes genom att FBI distribuerade den krypterade meddelandeappen Anom och lurade brottslingar att använda appen.

TT: Hur många fler smugglingsärenden kan finnas dolt i härvan?

– Vi har sett spår av mycket fler smugglingar och narkotikabrott i det här anommaterialet, men jag har fått dra gränsen någonstans. Det räcker för mig med fem stycken grova narkotikabrott som jag kan gå vidare med inom rimlig tid, säger Hans Harding.

Delar av beslaget.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln