Centerstämman nu för omskärelse av pojkar

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-09-23

Partiledare Annie Lööf

Centerstämman anser att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska vara tillåtet.

Därmed rullar partiet tillbaka sitt beslut från stämman 2019 att det ska förbjudas.

– Jag tycker att det var en bra och respektfull debatt, som i mångt och mycket utgick från barnens rätt. Det är ett viktigt ställningstagande vi har tagit i dag för många svenska muslimer och judar. Det är ett beslut som landar i att vi står bakom religionsfriheten, säger partiledaren Annie Lööf efter omröstningen.

Som ny riksdagsledamot 2006 motionerade hon själv för ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse, men ändrade sig sedan.

Vid stämman 2019 beslutade Centerstämman att man vill förbjuda icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Partiledningen var emot och varnade för beslutet.

– Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sade partiets vice ordförande Anders W Jonsson då.

Och reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

Intensiv debatt

– Folk är väldigt upprörda. Vi ser det som en allvarlig markering, sade Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Till årets stämma har en stämmokommitté lagt förslaget att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska vara fortsatt tillåtet i Sverige. Ett förslag som ledde till intensiv debatt på stämman. Ett ombud beskrev den som två läger som klättrat upp på varsin kulle och satt ned en flagga och är beredda att dö på den.

– I den här frågan är vi rena stenåldern. Gränsen för mig går vid att man inte ska använda kniven för att markera religion, sade Rolf Jönsson från Blekinge.

– Det är ett oåterkalleligt och dessutom inte riskfritt ingrepp. Jag sätter barnens rätt främst, sade Christine Lorne från Stockholms län.

Mot religionsfriheten

– Om vi som parti skulle förbjuda detta så gör vi ett ingrepp rakt in i religionsfriheten, sade Lom Silverklo från Jämtland.

– Jag är övertygad ateist, jag begriper inte religion, men för miljoner människor är detta otroligt viktigt, sade Hanna Wagenius från Östersund.

Frågan ingick i beslutet om ett program från partistyrelsen om att stärka den liberala demokratin, som antogs av stämman.

Det innebär bland annat förslag på att det ska krävas kvalificerad majoritet för att ändra grundlagen med ordinarie val före och efter beslutet. Domstolars oberoende ska stärkas, en utredning ska tillsättas för att skydda oppositionens ställning i lag, och mediernas skydd mot hat, hot och trakasserier ska stärkas. En oberoende antikorruptionsmyndighet ska inrättas.