Norsk polis oroas över svenska gäng – har upptäckts i Norge

Publicerad 2022-06-20

Poliser på plats efter mordet på Einár i Stockholm.

Norsk polis fruktar hotet från den undre världen i Sverige.

En kartläggning visar hur svenska nätverk kopplas till norska brottsutredningar.

– Jag oroar mig mer och mer, säger Kripos-chefen Kristin Kvigne till Dagbladet.

Den organiserade brottsligheten finns nu i alla polisdistrikt i Norge.

– Den finns överallt och är inget storstadsfenomen, säger Kristin Kvigne till Dagbladet.

Hon är chef för Kripos, Norges motsvarighet till svenska polisens Noa, Nationella operativa avdelningen. Sedan EncroChat och Sky CC dekrypterades har Kripos kunnat kartlägga fler än 50 kriminella nätverk i Norge.

Det har gjort att polisen nu lyckats skapa sig en detaljerad bild av de kriminella nätverken i landet. De länkas i sin tur till kriminella miljöer utomlands. Vissa av de inhemska gängen styrs av personer i Spanien och Marocko.

Men ett stort orosmoln för Kripos är kopplingen till svenska nätverk och att de förekommer i norska brottsutredningar.

”Gick för långt i Sverige”

Kvigne menar att den norska polismyndigheten och den svenska polismyndigheten har varit tydliga med att situationen i Sverige gick för långt, att man inte hanterade det ökade våldet i dessa nätverk.

– Jag oroar mig mer och mer eftersom vi ser band mellan svenska kriminella miljöer och våra norska fall. Svenska kriminella används till exempel som indrivare eller för att bistå gängen, säger hon till tidningen.

Kristin Kvigne

Dagbladet: Har ni konkreta exempel på det?

– Det är ingen teori.

Dagbladet: Agerar de legosoldater?

– Ja, det är ”brott som en tjänst”. Man specialiserar sig på våld. Utan att nämna namn eller utredningar, så kan jag säga att vi ser koppling mellan svenska gärningsmän och norska fall, säger hon.

Kristin Kvigne ser Kripos nya kartläggning som en framgång i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Hon betonar vikten av att polisen arbetar mot den eller de som håller i trådarna högt upp i leden.

– Kanske kan Sverige vara ett exempel där man lagt ner så mycket resurser på gatunivå att man inte haft resurser att titta på den skyldige, säger hon.

Dagbladet: Oroas du över kriminella hot från Sverige?

– Det är helt uppenbart att vi gör det.

Materialet som Kripos nu samlat på sig är en viktig del i arbetet mot de kriminella nätverken, men visar också på vikten att stävja dess framfart. Farhågan är att den organiserade brottsligheten ska börja utöva makt över den norska staten.

– Organiserad brottslighet är i regel osynlig och stör egentligen ingen, men det gör den ändå genom att den kan hålla i trådar, säger Kristin Kvigne.

Polisinsats vid en skjutning i Tensta.

Följ ämnen i artikeln