Nervigt för Macron – kan tvingas dela makten med vänstern

Publicerad 2022-06-19

När fransmännen i dag går till val vill president Emmanuel Macron till varje pris säkra sin majoritet i parlamentet.

Motståndarna vill precis tvärtom.

Vänsterblocket hoppas kunna tvinga Macron att utse politiska motståndaren Jean-Luc Mélenchon till premiärminister.

För president Macron står mycket på spel. Han har nyligen säkrat presidentmakten. Nästa mål är att säkra stöd i parlamentet för att kunna få igenom sin politik.

Om det kommer att lyckas är ovisst.

Enligt de sista opinionsundersökningarna inför andra omgången riskerar Macron att inte få en majoritet – det vill säga minst 289 av 577 ledamöter i Nationalförsamlingen.

Prognoserna säger någonstans mellan 255 och 305 mandat.

Emmanuel Macron.

Huvudmotståndaren finns på vänsterkanten. Där har en rad partier lyckats enas och bilda vänsterblocket Nupes. Alliansen leds av vänsternestorn Jean-Luc Mélenchon, som kandiderade i presidentvalet men slutade strax bakom Marine Le Pen.

Målet för Nupes är att Mélenchon ska bli premiärminister. Formellt utses premiärministern av presidenten – men av hävd blir det den kandidat som kan samla en majoritet i parlamentet.

En mot en – i 572 valkretsar

En vänstermajoritet är trots allt osannolik. Dels enligt opinionsmätningarna. Dels eftersom bedömare anser att Macron lättare kan mobilisera väljare från olika läger.

I den första valomgången samlade Nupes och Tillsammans cirka en fjärdedel av rösterna vardera. Men i det franska valsystemet, som är rätt krångligt, gäller det att kamma hem valkretsar.

Jean-Luc Mélenchon.

I fem valkretsar lyckades kandidater samla en majoritet och säkra sina mandat redan i första omgången. I övriga 572 valkretsar väntar en uppgörelse mellan de två kandidater som samlat flest röster i första valomgången.

Utöver Nupes och Tillsammans finns en splittrad höger med i ekvationen. Extremhögern med Marine Le Pen och hennes parti Nationell samling är störst och väntas gå framåt.

Opinionsmätningarna har cirkulerat kring 30-40 mandat.

Macron varnar för kaos

Både Tillsammans och Nupes har, nästan utan förbehåll, uppmanat sina väljare att rösta mot kandidater från Nationell samling.

I övrigt har det varit tuffa debatter partierna emellan.

Marine Le Pen.

Emmanuel Macron som gick hårt åt extremhögern i presidentvalet har riktat udden mot vänster. Macron har varnat för kaos och uppmanat väljarna att rösta för en majoritet – i nationens intresse, skriver France24.

Viljan att framstå som en stor statsman har varit tydlig.

– Mitt arbete var för Europa, för vår kontinent och för det franska folket, deklarerade Macron efter att ha kommit hem från ett besök i Ukraina, enligt TT.

Mélenchon gick då till angrepp och anklagade Macron för att svassa runt på den internationella scenen istället för att fokusera på problemen i Frankrike. Inte minst den höga inflationen och sjunkande köpkraften.