Troligt S-beslut om Nato 15 maj

Publicerad 2022-05-04

Socialdemokraternas beslut om Nato kan komma den 15 maj, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

Det bekräftar partisekreteraren Tobias Baudin för TT.

– Det har gått lite fortare än beräknat, säger Aftonbladets inrikespolitiske kommentator Lena Mellin.

Den 15 maj kan det komma ett beslut om hur Socialdemokraterna ska ställa sig till medlemskap i NATO, som Aftonbladet tidigare rapporterat.

Det uppger partisekreteraren Tobias Baudin för TT.

– Partistyrelsen kan välja att fatta beslut då, säger Baudin.

Partistyrelsen har sedan tidigare ett möte inplanerat till den 24 maj.

Det var meningen att partistyrelsen skulle gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som för närvarande pågår i partiet och som avslutas den 12 maj. Men nu börjar genomgången av dialogen redan den 15 maj.

Ett beslut kan komma då.

Finlands val har stor betydelse

Från den svenska regeringens sida har man flera gånger påtalat att det finländska beslutet har stor inverkan på Sveriges vägval.

Samma helg väntas också de svenska Socialdemokraterna fatta beslut, uppgav en källa med insyn för Aftonbladet i början av veckan.

En uppgift som nu alltså bekräftas av Baudin.

– Den helgen är det mycket troligt att svenska Socialdemokraterna också fattar beslut. Landar både S i Finland och i Sverige i att de är för ett medlemskap så kommer båda länderna att gå vidare utan några större dröjsmål, sa en källa med insyn till Aftonbladet i måndags.

Möte i Berlin

Baudin hänvisar nu också till att de finländska Socialdemokraterna har aviserat att de tänker ta sitt beslut den 14 maj, enligt TT.

Samma helg som beslutet väntas, 14–15 maj, hålls också ett informellt Nato-utrikesministermöte i Berlin.

Ett möte som såväl Finland som Sverige är särskilt inbjudna till. Under mötet hålls bland annat en middagsdiskussion med de 30 medlemsländerna som väntas upprepa stöd för svenska och finländska ansökningar.

Tobias Baudin.

Följ ämnen i artikeln