FHM: Pandemin är inte över

Malin Johanson/TT

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-03-03

"Vi kan fortfarande konstatera att det är väldigt viktigt att vara vaccinerad", säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Antalet smittade av covid-19 i Sverige minskar – men pandemin är inte över än.

– Det är fortsatt mycket viktigt med vaccination för att skydda sårbara grupper, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Pandemin har inte släppt greppet om vare sig Europa eller Sverige. Däremot fortsätter antalet smittade i landet att minska även om andelen nu har stabiliserats något.

– Vi förväntar oss att vi nu etablerar en ny baslinje, säger Karin Tegmark Wisell om antalet fall av covid-19 i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten har man nu gått in i en ny fas och kan hantera pandemin på ett nytt sätt.

– Smittspridningen väntas fortsätta minska, dels på grund av att relativt många har vaccinerat sig och att många också haft infektionen. Vi går också mot en period på året när vi är mer utomhus.

Det är däremot viktigt att ha en beredskap för nya varianter av viruset, betonar Tegmark Wisell.

– Det är viktigt med den övervakning som görs och det är också väldigt viktigt med den testning som görs för att följa förändringar i smittspridning och också förändringar i vårdbehov.

Relativt många avlidna

Enligt Socialstyrelsen ser man även en fortsatt minskad belastning i sjukvården och färre inläggningar. Även inom intensivvården minskar antalet nyinlagda patienter.

Den omfattande smittspridningen i samhället återspeglas i antalet avlidna, enligt FHM.

– Vi har ett relativt högt antal döda som avlider med covid-19, säger Karin Tegmark Wisell.

På frågan om det finns förberedelser för att informera och vaccinera de flyktingar som redan börjat komma till Sverige från Ukraina är svaret att man jobbar med att möta behoven.

– Vi har dialog med regionerna om hur de kan lägga upp arbetet. Vi har också en hel del information på ryska som nu också översätts till ukrainska,. Det finns också samarbetsprojekt på EU-nivå om hur man kan möta upp vid gränspassagerna för att erbjuda vaccination.

Svårare nå fram

TT: Hur ser ni på behoven av vaccinationer framåt? Är det framför allt sköra och äldre som kommer att behöva påfyllnadsdoser om ett år?

– Våra prognoser sträcker sig tre månader framåt och mycket talar för att det inte blir någon ny våg inom den perioden såvida det inte kommer en helt ny variant. Sen hur det blir till hösten eller längre fram det vet vi inte och vi får vara ödmjuka inför att det kan blir aktuellt vaccinerar hela befolkningen.

Karin Tegmark Wisell säger också att det kan bli svårare att nå fram med information nu när det samtidigt pågår krig i Ukraina.

– Det är svårt att nå fram i bruset med den oerhört tragiska utvecklingen som är i Ukraina. Men vi fortsätter att försöka nå fram även om det är extra utmanande.