Rättegången inleds mot Nytorgsmannen

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-08-26

34-åringen misstänks ha förgripit sig på 24 kvinnor.

Under övergreppen använde han ofta en liten sax för att klippa upp offrens byxor – sedan filmade han våldtäkterna.

När rättegången i dag inleddes leddes mannen till synes avslappnad in i salen och nekade till brottsmisstankarna.

Nytorgsmannen själv, en 34-årig till synes ganska vanlig kille som bodde på Södermalm i Stockholm, nekar till de flesta av de många brott han anklagas för.

Nekar gör han även gällande de två målsägare som var först ut i den 22 dagar långa rättegången som i dag inleddes i Södertörns tingsrätt.

När 34-åringen leddes in i salen av häktets vakter var han klädd i häktets gröna kläder och lutade sig till synes avslappnat bakåt i stolen. Trots att ett stort antal åhörare var på plats sneglade han inte mot läktaren.

De åtalspunkter som tas upp under den första rättegångsdagen gäller dels en kvinna som misstänks ha våldtagits av mannen på en fest. Hon vaknade av övergreppet och mannen kastades ut ur lägenheten av kvinnans dåvarande pojkvän.

Den andra kvinnan visste inte om att hon hade filmats och våldtagits när hon sov utan fick veta det efter att polisen identifierat henne från en av filmerna som hittades hos mannen.

– Min klient förnekar brott, sa 34-åringens advokat Anna Carlén innan domaren valde att stänga dörrarna.

På grund av att det handlar om sexualbrott kommer det mesta av den långa rättegången ske bakom lyckta dörrar.

Fyndet i lägenheten: Nagelsaxar

De flesta av övergreppen har gått till på liknande sätt. Mannen har utnyttjat kvinnor när de varit djupt sovande eller utslagna och sedan filmat dem.

I hans lägenhet fann polisen flera nagelsaxar som han misstänks ha använt för att förenkla övergreppen.

I flera av filmerna ser man just hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

I en anteckning i sin telefon har han skrivit: ”Har alltid med en liten sax”.

I förhör nekar mannen till det mesta eller säger sig inte minnas. I några få fall erkänner han övergrepp men kan inte riktigt förklara sina handlingar.

– Jag tänkte ju liksom med säkerhet att det inte var väldigt fel och olagligt och så där. Utan mer att det är någonting som, eh… som man bara liksom gjorde. För det är liksom bara någonting som jag trodde att jag skulle ha för mig själv. Men annars så kan jag inte minnas hur jag kände. Jag kan bara spekulera.

I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

”Känner mig så jävla äcklig och äcklad”

Aftonbladet har tidigare berättat att mannen redan 2018 anmäldes för våldtäkt.

Han misstänktes då ha tagit ett strypgrepp på en kvinna, så hårt att hon svimmade, för att därefter förgripa sig på henne.

Men den utredningen lades ner i brist på bevis och kvinnan vågade sedan inte medverka efter att ha hotats av 34-åringen. Efter att utredningen lades ner misstänks han ha förgripit sig på ytterligare 21 kvinnor.

I förhör återkommer kvinnan till att hon verkligen varit livrädd för mannen men att hon nu, när så många fler kvinnor ingår i utredningen, vågar medverka igen.

Många av de kvinnor som nu kommer att medverka under rättegången visste inte om att de utsatts för övergrepp förrän de kontaktades av polis och fick se filmerna som mannen spelat in.

– Jag känner mig så jävla äcklig och äcklad av människan. Att han tagit sig friheten, säger en av de utsatta kvinnorna i förhör.


Tingsrätten har meddelat sin dom: så många års fängelse blir det för Nytprgsmannen.