Handels inleder samtal med Intimissimi

”En viktig facklig seger”

Publicerad 2023-05-24

Efter 200 sekunders granskning inleder Handelsanställdas förbund samtal med underklädeskedjan Intimissimi.

– Det märks att Intimissimi är pressat efter granskningen. Det är positivt att företag känner att de inte kommer undan med att bete sig hur som helst, säger Fritjof Carlsson-Brandt, presstalesperson på Handels.

Anställda på italienska Intimissimis butiker i Sverige vittnar om att de tvingas att arbeta under usla förhållanden med låga löner.

De berättar om mobbning och rädsla för cheferna och om att de blir utskällda om de går på toaletten under arbetstid.

Intimissimi har inget kollektivavtal.

– Jag är förvånad att man tror att man kan hålla på så här i Sverige, betala löner under kollektivavtal och skylla på de anställda när företaget inte går så bra som man vill. Jag tycker inte att det är rimligt att företag kan komma hit och strunta i att teckna kollektivavtal, har Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handels, tidigare sagt till 200 sekunder.

Nu kommer representanter för Intimissimi att sätta sig i möte med Handelsanställdas förbund.

 Fritjof Carlsson-Brandt, presstalesperson på Handels.

– Vi har försökt tidigare med detta också. Men nu ska vi inleda samtal om att teckna kollektivavtal. Det har definitivt skjutsats på av granskningen, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Representanter för Handels har besökt Intimissimi-butikerna efter 200 sekunders publicering.

– Vi tänkte att vi smider medan järnet är varmt. Vi har inte hunnit besöka alla butiker än, men många av dem. Vi har värvat många medlemmar sedan granskningen, och det kommer vi fortsätta att göra.

– Det känns naturligtvis jättebra att vi har kommit så här långt. Vi tycker så klart att det är svenska villkor som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden och det känns som en viktig facklig seger. Det är inte påskrivet än, men processen är på gång, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Aftonbladet har sökt Intimissimi.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!