Hoten efter att dammen förstörts – översvämningar och kärnkraftsolycka

Uppdaterad 2023-06-07 | Publicerad 2023-06-06

Uppåt 80 samhällen kan komma att dränkas efter att Kachovka-dammen brustit.

Ukrainska myndigheter rapporterar att 16 000 människor befinner i ”kritiska områden”.

– Situationen förvärras av bortspolade vägar. Evakueringspersonal letar andra sätt att komma fram, säger ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko.

Följ ämnen
Ukraina

Vattnet i Kachovka-reservoaren sjunker drastiskt enligt det statliga ukrainska kärnkraftsbolaget, Energoatom.

Flera områden nedanför det nu förstörda kraftverket drabbas nu av höga vattennivåer och läget beskrivs som kritiskt på flera håll.

Översvämningar och problem med vattentillgång

Under tisdagsmorgonen hade flera byar översvämmats eller delvis översvämmats, meddelade Chersons regionens militära chef och guvernör, Oleksandr Prokudin på Telegram.

Runt 16 000 människor befann sig då i en ”kritisk zon” på floden Dneprs norra bank.

Evakueringar har inletts, initialt med bussar till staden Cherson och sedan med tåg till andra ukrainska städer.

Boende i områden som ligger i farozonen uppmanas att koppla ur elektriska apparater.

På sociala medier delade bland annat det ukrainska södra militärkommandot informationsblad till befolkningen i området. De uppmanades att samla ihop sina ”nödvändiga dokument”, stänga av alla elektriska apparater och plocka på sig mat och dryck.

Från både ukrainskt och ryskt håll varnas det nu för att vattentillgången kan komma att påverkas.

President Zelenskyj har tidigare sagt till BBC att en eventuell sprängning skulle påverka stora delar av södra Ukrainas vattentillgång.

Den ryska statliga nyhetsbyrån Tass, menar nu även Krims vattentillgång kan komma att påverkas av den förstörda dammen.

Risker för kärnkraftverket i Zaporizjzja

Den brustna dammen beskrivs som ett hot mot kärnkraftverket i Zaporizjzja.

– Ett mer globalt hot är situationen på det av fienden ockuperade Zaporizjzja kärnkraftsverket, säger ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko.

Kraftverket, som är Europas största, är i behov av vattnet från Kachovka-reservoaren för sin nedkylning.

Det statliga ukrainska kärnkraftsbolaget, Energoatom skriver att vattnet från reservoaren används för att driva turbiner och säkerhetssystem. I nuläget beskrivs situationen som ”under kontroll”.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) är på plats på kärnkraftverket. De säger sig vara medvetna om skadorna, men ser inte heller någon omedelbar risk för kärnkraftverket.

Ukraina har tidigare varnat för att att Ryssland planerat en iscensatt olycka för att bromsa Ukrainas offensiv. En eventuell ”olycka” skulle kunna tvinga fram en inspektion av kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Det ukrainska försvarsdepartementet menade att Ryssland tänkt beskjuta kraftverket för att sedan larma om en läcka. Skulle det ske måste en internationell utredning genomföras. Vid en sådan måste alla strider upphöra och en eventuell ukrainsk offensiv kunna försenas.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Svårare att passera Dnepr

I ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen skrev den ukrainska militära underättelsetjänsten att förstörelsen av dammen var ett ”försök att komplicera de ukrainska säkerhets- och försvarsstyrkornas agerande”.

Tidigare har andra viktiga broar till Cherson-regionen slagits ut för att förhindra ryska transporter. Förra året besköts Antonivskiy bron med himars-raketer av Ukraina.

Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan menar att Ryssland nu förstört den sista fasta passagen över floden Dnepr. Tidigare har vägen på dammen förstörd, men det har varit möjligt att ta sig över ändå.

– Sen blir det också svårare att komma över floden söderut, med byggda millitära broar eller båtar. Det blir inte lika lätt nu när floden är bredare och stridare i strömmarna, säger Peter Lidén.

Följ ämnen i artikeln