Nytt snökaos väntas på fredagen: ”Lurigt”

Uppdaterad 2023-01-06 | Publicerad 2023-01-05

Det är dags för ytterligare ett snöoväder i södra Sverige.

Inför fredagen har SMHI utfärdat gula varningar för snöfall och vind.

– Det blir lurigt på flera olika sätt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Var det inte just snökaos i södra Sverige? Jo. Så sent som i går råddes folk att jobba hemma om de kunde.

Men redan nu börjar det bli dags för nästa oväder.

Inför fredagen har SMHI utfärdat gula varningar för snöfall och vind i stora delar av Götaland och de sydvästligaste delarna av Svealand, södra Värmland och södra Örebro län.

Även för Öland och i södra Jämtlandsfjällen är varningar utfärdade.

Snökaos utanför Stockholm.

Det nya snöområdet kommer in från väst och rör sig österut under dagen och natten. Varningarna i väst börjar gälla redan klockan 08 på fredagsmorgonen medan de i öst gäller först från klockan 11.

På Vänern, som ligger mitt i det västra varningsområdet, väntas det blåsa kuling. Även för västkusten och på stora delar av Östersjön råder kulingvarning under fredagen.

Även för lördagen har SMHI utfärdat varning för snöfall i östra Götaland, södra Örebro län, Öland och södra Jämtlandsfjällen.

”Ishalka på sluttampen”

Konsekvenserna av det kommande ovädret kan bli flera. Snön som faller under fredagen väntas bli tung, eftersom temperaturen kommer ligga runt nollan.

– Då kan el- och teleförsörjningen påverkas, när grenar knäcks och faller på ledningarna, säger Sofia Söderberg.

Och inte ens när vädret drar vidare österut kan man slappna av, för då kan ett nytt problem uppstå:

– Om det först är snöfall och blötsnö med vind kan det bli moddigt och dålig sikt, och om det sedan kommer regn på kalla vägar kan det bli ishalka på sluttampen, när nederbörden börjar avta, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Tung blötsnö täckte bilarna i Stockholmsområdet under torsdagen.

Ta det lugnt på vägarna

Gula varningar innebär risk för störningar i trafiken. Men även i områden där det inte utfärdats varning finns risk för besvärligt väglag.

– Den som ska ut och köra bil bör fråga sig om det verkligen är ett måste, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Om man måste, ska man välja de stora vägarna om det går. Det är där vi har högsta prio och halkbekämpar och snöröjer först.

Väglaget är besvärligt på många håll. Ta det lugnt och håll avstånd till andra bilar, råder Trafikverket.

Under torsdagskvällen och natten mot fredag kom olyckslarmen tätt från flera håll i landet.

Räddningstjänsten har fått många larm om bilister som kört in i träd som vält av den tunga blötsnön, men främst har det handlat om olyckor relaterade till halka.

– Man kanske får sänka hastigheten lite, hålla ordentligt avstånd och ha bra med spolarvätska om det kommer salt och modd. Och vinterrusta bilen med reflexväst, varma kläder och en spade om man måste skotta. Det gäller allmänt på vintern men extra mycket om det är busväder, säger Felicia Danielsson.

Snöfall den 5 januari.

Risk för tågstrul

Även tågtrafiken kan komma att påverkas. Under torsdagen har flera mindre järnvägar varit avstängda på grund av risken för att träd ska falla på dem. Nu finns det risk att avstängningarna förlängs.

– Vi har inte tagit beslut om det än, så det kan bli så att vi förlänger det.

Felicia Danielsson råder trafikanter att hålla koll på om tågen går.

– Kolla med bolaget om det är ersättningsbuss som gäller eller något annat.

På torsdagskvällen skriver Västtrafik att flera tåg är inställda på grund av oväder i väst. Enligt Västtrafik påverkas sträckorna Göteborg-Lidköping-Örebro, Uddevalla-Strömstad och Trollhättan Vänersborg.

”Det finns risk för störningar i hela Västra Götaland. Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor”, skriver Västtrafik på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln