Trump: Comey sa att jag inte var under utredning tre gånger

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Den före detta FBI-chefen James Comey ska ha informerat president Donald Trump vid tre tillfällen att han inte var under utredning för Rysslands-kontakter.

Det berättar Trump själv i en exklusiv intervju med NBC News.

– Jag frågade faktiskt honom om jag var under utredning och han svarade då att det var jag inte.

I en exklusiv intervju med NBC News reporter Lester Holt på torsdagen berättar president Donald Trump att den förre detta FBI-chefen James Comey sagt att han inte var under utredning vid tre tillfällen.

Det ska ha skett under en middag, och två gånger över telefon.

– Jag frågade faktiskt honom om jag var under utredning och sa att om jag är det, finns det en möjlighet att jag skulle kunna få veta det? Han svarade då att jag inte var det, säger Trump i en intervju med NBC News.

Under intervjun sa Trump även att Comey var en ”posör” och ”publikfriare”.

”Spelar ingen roll vad de sa”

Uppgifterna om att James Comey skulle ha pratat med Trump och informerat honom om att han inte var föremål för någon utredning kom i samband med att den tidigare FBI-chefen fick sparken på tisdagskvällen.

Trump ska då ha skrivit i uppsägningsbrevet att han ”uppskattade att Comey vid tre tillfällen informerat honom om att han inte förekom i någon utredning”.

Under intervjun tillbakavisade Trump även uppgiften att han skulle ha agerat utifrån det rekommendationsbrev han fått av justitieministern Jeff Sessions och biträdande justitieministern Rod Rosenstein.

– Det spelar ingen roll vad de hade rekommenderat. Jag hade sparkat honom i alla fall, säger Trump i intervjun med NBC News.

”En påhittad historia”

I brevet skrev ministrarna att de saknar förtroende för Comey och att han skadat FBI:s rykte genom att ha pratat offentligt om utredningen.

Trump säger till NBC News att han tänkte på FBI:s utredning om Ryssland påverkan i valkampanjen när han bestämde sig för att sparka Comey.

– Jag var på väg att sparka Comey men visste att det inte var en bra tidpunkt att göra det. Men när jag bestämt mig för att göra det sa jag till mig själv; Den här historien med Ryssland och Trump är påhittad. Det är en ursäkt av Demokraterna för att de förlorade ett val de skulle vunnit.

Fattade beslutet på golfbanan

Enligt Washington Post ska Trump dock gradvis ha blivit alltmer irriterad på den självständige James Comey. Bland annat då han inte stödde Trumps teori om att Obamaadministrationen avlyssnat Trump Tower och att Rysslandsfrågan kom upp så fort Comey framträdde offentligt.

Beslutet att sparka Comey ska Trump ha fattat på sin golfbanan i Bedminster i New Jersey under förra helgen uppger Washington Post.

På måndagen när presidenten var tillbaka i Washington, ska han kallat till sig Rosenstein och Sessions och beordrade Comey–rekommendationen.

När en reporter på tisdagskvällen bad om en kommentar efter att nyheten om Comeys avskedan släppts fick denne två fyrverkeri-emojis till svar.

Hotat med uppsägning

Även Vita huset har anklagats för att försöka mörka den egentliga anledningen genom att skylla på just Sessions och Rosenstein.

Enligt Washington Post ska Trump ha bestämt sig för att avskeda Comey redan för en vecka sedan och ska då ha beordrat Rosenstein och Session att skriftligen förklara bakgrunden till beslutet – vilket de också gjorde.

Något som framförallt retat upp biträdande justitieminister Rod Rosenstein som hotade att avgå då han menade att Vita huset gett sken av att det var han som låg bakom Trumps beslut.

”Vill veta om Ryssland gjort något”

Under en pressträff på onsdagen ändrade även Vita huset sin bild och sa att Trump funderat på att avskeda Comey enda sedan han blev president.

På torsdagen frågades den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe ut av senatens underrättelsekommitté om Comeys kontakt med Trump.

– Jag kan inte kommentera det, svarade McCabe kort.

Under intervjun med NBC News svarade Trump också på om Comeys avskedande var ”ett sätt att sända ett meddelande till hans efterträdare”.

– Det gör jag inte. Om Ryssland har gjort något så vill jag veta det

Publicerad:

LÄS VIDARE