Köpenhamn bland världens bästa städer

TT

Publicerad 2019-09-05

Wien är en toppstad – enligt The Economist. Arkivbild.

Köpenhamn må vara dyrt, men det är ändå en av världens bästa städer att bo i, enligt en ny rankning.

Australien och Kanada sticker ut med flera topplaceringar.

Vilken stad i världen är egentligen härligast att bo i? Den frågan ställer sig tidskriften The Economists analysenhet EIU varje år, och rankar världens storstäders "liveability", där faktorer som stabilitet, kultur och infrastruktur vägs samman för att avgöra hur drägligt livet är.

I den absoluta toppen tronar Österrikes huvudstad Wien för andra året i rad, som kammar full pott i de flesta kategorierna, och väldigt högt när det gäller kultur- och nöjesutbudet.

Kanada och Australien

I övrigt är det Australien och Kanada som sticker ut med tre städer vardera på topp tio-listan. Japans Osaka och huvudstad Tokyo är de enda asiatiska städerna på topp tio-listan, och Köpenhamn kvalar in som enda nordiska stad på en niondeplats. Köpenhamn pekades tidigare i år ut som en av de dyraste städerna i världen, i klass med New York, men det verkar alltså som att invånarna får valuta för sina slantar.

Generellt är det ett vinnande koncept att vara en halvstor storstad i ett välmående land, med välfinansierade vårdsystem, obligatorisk skolgång och utbildning av hög kvalitet och välutbyggd infrastruktur.

Kriser slår mot städer

De städer som hamnar i botten av de 140 undersökta är metropoler som Damaskus i Syrien, Lagos i Nigeria och Dhaka i Bangladesh. Generellt är konflikter och ekonomisk kris sänken, vilket gör att Tripoli i Libyen och Venezuelas huvudstad Caracas står för de största rasen. Även Detroit i USA har några kämpiga år bakom sig, vars utflyttning fått brottsligheten att öka samtidigt som skatteintäkterna minskat, enligt rapporten.

Men 56 städer har också förbättrat sig betydligt de senaste fem åren, poängterar The Economist. Det fredliga valet i Ukraina gör att säkerheten anses ha höjts i Kiev, och vietnamesiska Hanoi har upplevt förbättringar på nästan alla områden.

Följ ämnen i artikeln