Hyresgäst blev nerslagen av fastighetsägare

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
En fastighetsägare i Malmö har dömts till att betala skadestånd efter att ha misshandlat en hyresgäst.
Foto: TT
En fastighetsägare i Malmö har dömts till att betala skadestånd efter att ha misshandlat en hyresgäst.

Hyresgästen hade flera obetalda hyror.

Då blev hon nerslagen av hyresvärden – som även uttryckte sig rasistiskt.

Dispyten mellan hyresgästen och fastighetsägaren nådde sin kulmen förra sommaren, då polis fick kallas till adressen på Rosengård. Hem & Hyra återger hur kvinnan då befann sig i källaren i bostadshuset tillsammans med sina barn och sin exmake.

Hyresvärden dök då upp och efter en diskussion om kvinnans obetalda hyror på 35 000 kronor slog mannen till kvinnan över axeln och drog ner henne på marken. Mannen ska enligt kvinnans vittnesmål även ha sagt ”jävla zigenare” till henne vid tillfället.

Yrkade på hatbrott

Mannen själv hävdar att han inte har något minne av någon misshandel men Malmö tingsrätt bedömer att kvinnan och hennes exmakes vittnesmål är trovärdiga och saknar motsägelser. Tingsrätten har därför valt att döma hyresvärden för ringa misshandel.

Åklagaren ska enligt Hem & Hyra ha yrkat på hatbrott, med anledning av att mannen uttryckte sig rasistiskt vid misshandeln. Malmö tingsrätt anser det förvisso bevisat att hyresvärden uttryckt sig på det viset, men gör bedömningen att motivet till misshandeln var hennes skulder och att hon bodde kvar i en annan lägenhet i samma hus, och inte på grund av rasism. Därför har de valt att inte döma mannen för hatbrott.

Påföljden för hyresvärden har bestämts till dagsböter samt ett skadestånd på 5 000 kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE