Många vill öppna upp sitt hem för utsatta kvinnor

Karin 30, utsattes själv – erbjuder sovplats

Publicerad 2020-04-19

När Karin, 30, förstod att coronakrisen skulle innebära färre flyktvägar för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet bestämde hon sig för att öppna upp sitt hem för utsatta. Hon skrev om det på sociala medier, varpå fler valde att erbjuda sovplats för våldsutsatta kvinnor och barn.

– Jag tänkte på hur det skulle vara att vara isolerad med min förövare, berättar Karin.

Karin, 30, erbjuder våldsutsatta kvinnor sovplats mitt i Coronakrisen.

Coronakrisen har för många inneburit karantän och ökad isolering. Något som även har drabbat landets kvinnojourer som i många fall tvingats begränsa sina öppettider. Men behovet försvinner inte – tvärtom, många kvinnor och barn som utsätts för brott i sitt hem är mer utsatta, nu när samhället stänger ner – och många tvingas isolera sig med sina förövare.

Karin, 30, är en högutbildad kvinna från Uppsala. Hon lämnade en våldsam relation för ett år sen.

— Jag är tacksam för mitt liv varje dag. När det gick upp för mig hur det hade varit att bo med honom i den här situationen, när allt vrids om det inte finns några flyktvägar… det triggade mycket, säger hon och fortsätter:
— En tjej på sociala medier skrev att hon inte ville föreställa sig hur det skulle vara i karantän om hon bodde med sin pappa. När jag såg sådana inlägg vred det sig verkligen i magen och jag bestämde mig för göra någonting.

Många vill öppna sina hem

Karin skrev ett inlägg i en grupp på sociala medier och berättade att om någon var i behov av att komma bort från sin partner eller förälder i krisen så var de välkomna att sova hos henne. Inlägget uppmärksammades mycket. Det fick hundratals reaktioner och många av de som kommenterade erbjöd sovplats för utsatta kvinnor och barn i krisen.

— Det var jättejättefint att se att fler öppnade upp sina hem. Jag var rädd att människor skulle tycka att det var ett oansvarigt initiativ i och med smittorisken. Det var verkligen fint att se att det var många som förstod att det kan finnas värre saker.

”Viktigt att visa att hjälp finns”

Karin poängterar att det bästa såklart är att ta kontakt med en kvinnojour eller söka sig till ett skyddat boende, men att det kan vara en stor tröst att bara veta att en hjälpande hand finns tillgänglig vid behov. Hon berättar att hon själv länge levde i förnekelse.

— Jag trodde länge att jag inte var ett "offer" för att jag alltid sa ifrån, men då blev det bara värre. För mig var det en vänskap med en granne som blev vändpunkten. Men nu när sociala kontakter begränsas är det ännu viktigare att sluta upp och visa att man finns på sociala mediers, säger Karin och fortsätter:

— Jag hade en enorm, enorm ångest i min relation. Den vaknar till liv även nu när jag pratar med dig. Jag bara vet att han hade tagit ut alla frustrationer över mig i den här situationen om jag inte hade tagit mig loss, om vi tvingats isolera oss ihop. Jag ville göra något för alla som inte har tagit sig loss. Visa att de inte är ensamma.

Fotnot: Karin heter egentligen någonting annat.