Coronafria kommuner oroas av hyttefolk

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hytteförbudet som hävs efter en måndag skapar oro i kommuner utan rapporterad smitta. Arkivbild.
Foto: Scanpix/TT
Hytteförbudet som hävs efter en måndag skapar oro i kommuner utan rapporterad smitta. Arkivbild.

Drygt en fjärdedel av Norges 356 kommuner har klarat sig undan coronaviruset hittills, fem veckor efter att regeringen införde åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet.

När det så kallade hytteförbudet hävs under måndagen är det många som jublar, men från vissa håll är tongången en annan.

– De kunde ha väntat lite längre. Människor här är skeptiska och rädda för att det kommer att ramla in stugfolk. Vi blir inte lika säkra längre, säger Marte Eide Klovning, ordförande i Utsira kommun – en av 98 kommuner som inte har någon bekräftad smitta – till NRK.

Statsminister Erna Solberg har tidigare sagt på en presskonferens att hytteförbudet inte grundar sig på risken för smittspridning utan på att kommunernas inte har kapacitet att hantera sjukdomen. Siri Helene Hauge från norska folkhälsoinstitutet anser dock att minskad rörelse inom landet har haft en effekt på smittspridningen.

– Det kan vara en tillfällighet, men också ett resultat av att vi haft mindre mobilitet i befolkningen. Hade vi inte infört de stränga åtgärderna i mars hade nog betydligt färre haft noll smittade i dag, säger Siri Helene Hauge vid norska folkhälsoinstitutet till NRK.

Publicerad:

LÄS VIDARE