Dystra prognosen: ”Tomma lokaler i våra stadskärnor”

Publicerad 2020-05-27

Peter Palm, universitetslektor.

Internethandeln fortsätter öka och lunchgästerna blir färre.

Ett mindre levande centrum är att vänta sig.

– Under en period kommer det nog resultera i att vi har tomma lokaler i våra stadskärnor, säger Peter Palm, universitetslektor vid Malmö universitet.

Under coronakrisen har rubrikerna kring handeln varit svarta. I Malmö har flera restauranger, butiker och större kedjor tvingats lämna in sin konkursansökan.

Men samtidigt har flera nya verksamheter öppnat upp i lokaler centralt i staden. Pia Sandin, VD i Malmö Citysamverkan, nämner åtta öppningar som skett på sistone.

Bland annat Malmö Clothing Co. och Malmö Printing Co. som flyttat från Möllevången, Hiatus Store, Wallflower, Circle of Friends och Third Culture.

Pia Sandin, VD.

”Finns säkert ännu fler”

– Det är faktiskt en hel del verksamheter som öppnat bara under de två senaste månaderna. Det är bara några exempel men det finns säkert ännu fler, för jag har inte finkammat fullständigt. Så jag skulle inte vilja säga att utbudet blivit sämre, säger Pia Sandin.

Peter Palm, universitetslektor på fakulteten för kultur och samhälle på Malmö universitet, pekar dock på att internethandeln ökat ytterligare under coronakrisen och förvärrat läget för butiker i centrum.

Att många kontorsarbetare jobbar hemifrån och på vis varken besöker restaurangerna eller uträttar sina småärenden är en annan tydlig skillnad. En tänkbar effekt av coronapandemin är också att allt fler arbetsgivare övergår till mer jobb hemifrån.

”Mindre levande centrum”

– Det finns en risk på längre sikt att många av lunchrestaurangerna kommer få problem. Då är frågan om det problemet blir ett sådant problem att vi kommer se mycket tomt på bottenplan i städerna?, frågar sig Palm.

Han ser en samhällsförändring framför sig, där fastighetsägare kan tvingas att sänka butiks- och restaurangytor när efterfrågan från dem minskar.

– Risken finns att det blir ett lite mindre levande centrum. På lång sikt tror jag det kommer ordna upp sig men vi har en matchningsprocess att se till. Det kommer ske någon form av omdaning. Det tror jag.

Allt färre har rört sig i centrum under coronakrisen.

Liknande för 15 år sen

Han fortsätter:

– Under en period kommer det nog resultera i att vi har tomma lokaler i våra stadskärnor. Det tror jag. Sen är frågan om den perioden är ett år eller fem år. Det är svårt att säga.

När en omdaning av stadskärnan kan tänkas börja ske är svårt att sia om. Det vore däremot inte ett helt nytt fenomen, då stadskärnan redan förändrades när butiker började flytta ut till köpcentrum.

Mindre är mer flexibla

– Vi hade en kortare period där det var rätt mycket tomt i centrum. Sedan fylldes det upp och väldigt mycket ytor gjordes om till kaféer, restauranger och liknande. En sån omdaning såg vi lite för 10–15 år sen. Nu är bara frågan hur den här omdaningen kommer se ut nästa gång.

En förändring som redan kunnat skönjas är att större kedjor fått lämna till förmån för lokala förmågor.

Av de exempel Pia Sandin lyfter fram är det bara Löplabbet och Konditori Katarina som ingår i kedjor medan modebutiker som exempelvis Joy och MarQet lämnat sina lokaler.

– Den här väldigt snabba analysen är kanske att de större kedjorna har backat till förmån för nya koncept, konstaterar hon och tror att de mindre företagarna gynnats då de är mer flexibla och slimmade samt att nytänkandet kommer fortsätta.